Pozdrawiam

A wiesz coś może na temat tego, kiedy ma się ów numer ukazać? Bo mamy końcówkę sierpnia, więc niby trzeba wypatrywać nr.3, a tu jeszcze drugiego nie było...Tomasz Mokrzycki pisze:Po więcej informacji zapraszam do naszego artykułu w najnowszych Wiadomościach Entomologicznych.
Nigdzie nie zniknął, ino jest w innym miejscuJ.M. pisze:Polish Journal of Entomology zniknął jako pedeef (rok 2011 i 12).
Przemku - artykuł wysłałem.Tomku! Gratulacje, czy mogę poprosić pdf na maila? Na stronie PTEnt jeszcze nie jest dostępny...
Jacku zapraszam w przyszłym roku do Białowieży. Noclegi można załatwić w internacie technikum Leśnego.Trochę zazdroszczę tych obserwacji lotu i kopania norki, niestety sam obserwowałem tylko przy ekranie
Tak się składa ,że administracyjnie powiat Chrzanowski należał przez jakiś czas do Śląska i stąd zamieszanie...B.Burakowski,M.Mroczkowski,J.Stefańska,1973 KFP część XXIII
t.2,Biegaczowate -Carabidae,.cz1.
"(...)do Śląska Górnego zaliczono Zawiercie, Myszków i
Trzebinię(...)drobne korekty granic wprowadzono tak aby w miarę
możliwości i rozsądku (...),przeprowadzać je wzdłuż administracyjnych
granic powiatów czy województw(...) "
i tylko tylePIOTR TYKARSKI
P O L I S H J O U R N A L
O F E N T O M O L O G Y
P O L S K I E
P I S M O
E N T O M O L O G I C Z N E
VOL. 80: 155-183 Gdynia 30 June 2011
Towards redefining the regional division of Poland
for faunistic studies
Rafał Celadyn pisze:dane z kwadratów :Trzebinia ad Chrzanów (CA-95),Regulice ad Chrzanów (CA94),przypisano ,przez przeoczenie(wiem od jednego z autorów) do Górnego Śląska.Jako że to moje dane ,to czuję się zobowiązany poinformować, że rzeczone kwadraty i miejscowości znajdują się na Wyżynie Krakowskiej.Błąd wynika z dawnej interpretacji granic KFP ,gdzie Chrzanów i Trzebinia były umownie przypisane do Górnego Śląska
...ale ja tylko wyjaśniłem problem ,nothing elseRafał Ruta pisze:W każdej pracy powinno się zaznaczyć wg jakiego źródła przyjęto podział na krainy. Często domyślnie jest to KFP i podobnie podejrzewam było w przypadku komentowanej pracy. W takiej sytuacji stanowiska zostały prawidłowo przypisane do Śląska Górnego, nawet jeśli z różnych względów należy to uznać za mylące. Można oczywiście korygować granice, przyjmować inne podziały (np. wspomnianą propozycję Piotra Tykarskiego), ale trzeba to zaznaczyć w publikacji.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |