motyle w Lido Adriano we Włoszech
motyle w Lido Adriano we Włoszech
Witam, na poczatku wrzesnia wybieram się do Lido Adriano, na północno-wschodnim wybrzerzu Włoch, czy można spotkać tam jakieś ciekawe okazy? Mam głównie na myśli motyle??
Re: motyle w Lido Adriano we Włoszech
Pytanie o jakąś małą mieścinę daleko poza Polską bywa dość naiwne...
Ale byłem rok temu bardzo blisko (Lido degli Estensi) i w tym samym czasie (połowa września). Nie miałem czasu na dłuższe wycieczki i poszukiwania ograniczyłem do terenów leżących w okolicy miasta. Latały licznie szlaczkonie C. croceus, w tym białe samice, do tego pospolite bielinki, osadniki egeria, C. pamphilus, P. icarus. Wrzesień to nie pora na szukanie motyli, niestety.
Dwa ciekawsze gatunki, jakich warto poszukać - łowiłem je - to Leptotes pirithous oraz afrykański gatunek inwazyjny związany z pelargoniami, Cacyreus marshali.
Pozdrawiam
Ale byłem rok temu bardzo blisko (Lido degli Estensi) i w tym samym czasie (połowa września). Nie miałem czasu na dłuższe wycieczki i poszukiwania ograniczyłem do terenów leżących w okolicy miasta. Latały licznie szlaczkonie C. croceus, w tym białe samice, do tego pospolite bielinki, osadniki egeria, C. pamphilus, P. icarus. Wrzesień to nie pora na szukanie motyli, niestety.
Dwa ciekawsze gatunki, jakich warto poszukać - łowiłem je - to Leptotes pirithous oraz afrykański gatunek inwazyjny związany z pelargoniami, Cacyreus marshali.
Pozdrawiam
Re: motyle w Lido Adriano we Włoszech
Chodziło mi bardziej o region (polnocny-wschod), wiadomo, że nie o konkretny malutki obszar miesciny.
Ale dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!
Ale dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!