Prośba o oznaczenie
- kazeku
- UTM: DA26
Prośba o oznaczenie
Jeśli załączone zdjęcie nie wystarczy, dajcie znać. Lata to masowo w okolicy, może uda mi się zrobić zdjęcie lepsze?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:05 15:06:46Image taken on:niedziela, 5 sierpnia 2012, 13:06Focus length:7.8 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/4ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
- kazeku
Re: Prośba o oznaczenie
Przyznam się, że najbardziej by mi pasowała Athalia rosae, ale jest wiele gatunków, których zdjęć nie znalazłem, więc nie mogłem ich wykluczyć. Nie wiem, po czym można Athalia rosae odróżnić od innych gatunków.
Załączam jeszcze jedno zdjęcie.
Załączam jeszcze jedno zdjęcie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:05 15:11:09Image taken on:niedziela, 5 sierpnia 2012, 13:11Focus length:7.8 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
Jedynym sposobem, aby poprawnie je oznaczyć jest obejrzenie okazu pod mikroskopem. A. rosae jest dość charakterystyczna i można się pokusić o identyfikacje ze zdjęcia, czego nie można powiedzieć o innych. Swoich sił w oznaczaniu można spróbować na podstawie: RES Handbook Volume 6 Part 2c: Hymenoptera - Symphyta.
- kazeku
Dziękuję,
Mam rozumieć, że wprawdzie Athalia rosae jest charakterystyczna,
ale jeśli idzie o zdjęcia, muszę poprzestać na Athalia sp.
Może jednak ktoś mi powie, czy gdybym zrobił jakieś inne ujęcie, to dałoby się rozpoznać? I co musiałoby być na takim zdjęciu ostro widoczne?
Bo przypuszczam, że nawet gdybym miał w garści owada oraz owe RES Handbook Volume 6 Part 2c: Hymenoptera - Symphyta
to i tak nic bym nie wskórał, bo nie zrozumiałbym terminów fachowych i nie potrafiłbym przejść klucza.
Jeśli idzie o owada na fotografii, to przeglądając zdjęcia widzę, że pasuje do Athalia rosae, a do żadnego innego gatunku, którego do którego zdjęć w sieci dotarłem, nie pasuje. Tyle, że gatunków jest wiele i wiele z nich nie ma zdjęć.
Kamil, raz jeszcze Ci dziękuję za to Athalia sp., bo mogłem pójść całkiem w maliny.
Mam rozumieć, że wprawdzie Athalia rosae jest charakterystyczna,
ale jeśli idzie o zdjęcia, muszę poprzestać na Athalia sp.
Może jednak ktoś mi powie, czy gdybym zrobił jakieś inne ujęcie, to dałoby się rozpoznać? I co musiałoby być na takim zdjęciu ostro widoczne?
Bo przypuszczam, że nawet gdybym miał w garści owada oraz owe RES Handbook Volume 6 Part 2c: Hymenoptera - Symphyta
to i tak nic bym nie wskórał, bo nie zrozumiałbym terminów fachowych i nie potrafiłbym przejść klucza.
Jeśli idzie o owada na fotografii, to przeglądając zdjęcia widzę, że pasuje do Athalia rosae, a do żadnego innego gatunku, którego do którego zdjęć w sieci dotarłem, nie pasuje. Tyle, że gatunków jest wiele i wiele z nich nie ma zdjęć.
Kamil, raz jeszcze Ci dziękuję za to Athalia sp., bo mogłem pójść całkiem w maliny.
Należało by się skupić na nadustku, i jego owłosieniu, jak i po części może pomóc użyłkowanie skrzydeł.
- kazeku
Dziękuję,ENTOMONKA pisze:A tak już na zakończenie - Arge mają "zaledwie" trójczłonowe czułki.
Kiedyś to może się przydać.

-