elophila nymphaeata
elophila nymphaeata
Witam, mam pytanie czy to gatunek podany przeze mnie w tytule? Zdjęcie prześwietlone i słabej jakości, ale może akurat jest detal po którym można oznaczyć ze 100 procentową pewnością.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:22 14:56:50Image taken on:22 lipca 2012, 12:56 - ndzFocus length:300 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:800Camera-model:SLT-A35
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: elophila nymphaeata
To jest Udea cf. lutealis - E. nympheata jest zupełnie inna, kontrastowa nawet przy sporym wytarciu, zresztą spójrz sam tutaj:
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... Nymphaeata
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... Nymphaeata
Witam. Czasami mi się wydaje, że tylko ty jesteś na tym forum, albo po prostu tak szybko reagujesz. Wręcz błyskawicznie. I jak zwykle miałaś rację, jak przejrzałem foty to wydało się oczywiste, że one się różnią, ale dopiero jak ma się porównanie.
aha i jeszcze jedno ten tez nie jest podany z lubuskiego ale nie będe znowu rozpętywał burzy -taki żart nie wiem czy wiesz o co chodzi.
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
I to jest powód do zgłaszania rekordów na lepidoptera.eutrepik30 pisze:aha i jeszcze jedno ten tez nie jest podany z lubuskiego

Z Podlasia swego czasu nie była podawana duża część pospoliciaków, a teraz jest kilku obserwatorów regularnie nanoszących dane na stronie Krzysztofa i jest super

Dzieki za info .warto to uzupełnic tylko co ja bym zrobił bez Anety i pana J.Burego -ciągle im głowę zawracam.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Tylko ostrożnie z podawaniem tego rekordu. Gatunek nie jest oznaczony. Z tej fotki Aneta tylko sugeruje że to może być Udea lutealis i chyba ma rację.
Nie mniej powinno się wprowadzać tylko absolutnie pewne rekordy.Aneta pisze:To jest Udea cf. lutealis