Czy prawidłowo rozpoznałem?
- Ryszard Giebułtowicz
- UTM: EB70
- Kontakt:
Czy prawidłowo rozpoznałem?
Zdjęcia z Stalowej Woli 28.07.2012 r.
- Załączniki
- Heliothis maritima.jpg (111.21 KiB) Przejrzano 625 razy
- Lacanobia suasa.jpg (108.12 KiB) Przejrzano 625 razy
- Ryszard Giebułtowicz
- Kontakt:
Re: Czy prawidłowo rozpoznałem?
Serdecznie dziękuje!!
Mam jeszcze problem z modraszkiem wszystko wskazuje mi po ilości pomarańczowych plam na przednim skrzydle że to samica Polyommatus thersites. Proszę o korektę
Mam jeszcze problem z modraszkiem wszystko wskazuje mi po ilości pomarańczowych plam na przednim skrzydle że to samica Polyommatus thersites. Proszę o korektę
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
...akurat w tym przypadku ,nie ma to żadnego zastosowania ,cecha kluczowa P.thersites ,(która nie zawsze się sprawdza w przypadku ikarów ) , to brak plamek w części nasadowej przedniego skrzydła ,a te "jak widać -widać", u Twojego okazuRyszard Giebułtowicz pisze: wszystko wskazuje mi po ilości pomarańczowych plam na przednim skrzydle że to samica Polyommatus thersites. Proszę o korektę

Pozdrawiam
Rafał
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Rafał ma rację, a ja mam uwagę do Ryszarda - jeśli nie masz pewności, jaki gatunek pokazujesz, nie opisuj zdjęcia nazwą gatunkową. Już tak było przy opisie sówki (Heliothis) - a teraz modraszka (zmienilem ten opis, ale to skomplikowana ingerencja w post). Problem w tym, że Twoje oznaczenie trafia do przeglądarek internetowych, i jeśli np. ktoś w innym kraju, nie znający polskiego zechce poszukać zdjęć P. thersites, to przeglądarka poda mu adres Twojego zdjęcia, i ten "ktoś" będzie przekonany, że to poprawny opis. Zaśmieca się w ten sposób internet błędnymi oznaczeniami.
- Ryszard Giebułtowicz
- Kontakt:
Będę pamiętał, że jest z tymi nazwami aż taki kłopot. Co do niektórych rodzin kłopotliwych w oznaczaniu, nigdzie nie znalazłem prostego klucza i jest to w moim przypadku przyglądanie się zdjęciom i porównywanie szczegółów, co trwa niestety bardzo długo 

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
To oczywista prawidłowość - jeśli oznaczanie jest kłopotliwe, to nie znajdziesz prostego klucza. Na stronie PTE jest wykaz kluczy, dostępnych w wersji pdf. Pościągaj je sobie (a może już je masz). Niczego prostszego jak dotąd nie wymyślono.Co do niektórych rodzin kłopotliwych w oznaczaniu, nigdzie nie znalazłem prostego klucza
- Ryszard Giebułtowicz
- Kontakt:
Coś tam ściągałem ale nie wiem czy o te klucze chodzi, teraz jest już środek nocy ale do południa tego poszukam. Jako plastyk z wykształcenia postaram się wnieść wkład w łatwiejsze oznaczanie, oczywiście jeśli mi pomożecie
Jednak wcześniej muszę sporo na ten temat poczytać (poznać nazewnictwo anatomiczne poszczególnych części ciała motyli). Jednym słowem wkuć
Jan Sokołowski też był plastykiem niczym został ornitologiem
to może mi się przy Waszej pomocy takie coś uda. Szkoda że nie jestem młodszy ale w każdym wieku można próbować.
Mogę podjąć taką próbę.
Jak nie wyjdzie to może ktoś będzie miał myśl jak to skończyć a zawsze to krok na przód

Jan Sokołowski też był plastykiem niczym został ornitologiem

Mogę podjąć taką próbę.
Jak nie wyjdzie to może ktoś będzie miał myśl jak to skończyć a zawsze to krok na przód