Czy prawidłowo rozpoznałem?

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
UTM: EB70
Kontakt:

Czy prawidłowo rozpoznałem?

Post autor: Ryszard Giebułtowicz »

Zdjęcia z Stalowej Woli 28.07.2012 r.
Załączniki
Heliothis maritima.jpg
Heliothis maritima.jpg (111.21 KiB) Przejrzano 625 razy
Lacanobia suasa.jpg
Lacanobia suasa.jpg (108.12 KiB) Przejrzano 625 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Czy prawidłowo rozpoznałem?

Post autor: Aneta »

Lacanobia ok, Heliothis - H. viriplaca.
Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
Kontakt:

Serdecznie dziękuje!!
Mam jeszcze problem z modraszkiem wszystko wskazuje mi po ilości pomarańczowych plam na przednim skrzydle że to samica Polyommatus thersites. Proszę o korektę
Załączniki
Polyommatus sp.jpg
Polyommatus sp.jpg (127.96 KiB) Przejrzano 573 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Ryszard Giebułtowicz pisze: wszystko wskazuje mi po ilości pomarańczowych plam na przednim skrzydle że to samica Polyommatus thersites. Proszę o korektę
...akurat w tym przypadku ,nie ma to żadnego zastosowania ,cecha kluczowa P.thersites ,(która nie zawsze się sprawdza w przypadku ikarów ) , to brak plamek w części nasadowej przedniego skrzydła ,a te "jak widać -widać", u Twojego okazu :wink:
Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Rafał ma rację, a ja mam uwagę do Ryszarda - jeśli nie masz pewności, jaki gatunek pokazujesz, nie opisuj zdjęcia nazwą gatunkową. Już tak było przy opisie sówki (Heliothis) - a teraz modraszka (zmienilem ten opis, ale to skomplikowana ingerencja w post). Problem w tym, że Twoje oznaczenie trafia do przeglądarek internetowych, i jeśli np. ktoś w innym kraju, nie znający polskiego zechce poszukać zdjęć P. thersites, to przeglądarka poda mu adres Twojego zdjęcia, i ten "ktoś" będzie przekonany, że to poprawny opis. Zaśmieca się w ten sposób internet błędnymi oznaczeniami.
Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
Kontakt:

Będę pamiętał, że jest z tymi nazwami aż taki kłopot. Co do niektórych rodzin kłopotliwych w oznaczaniu, nigdzie nie znalazłem prostego klucza i jest to w moim przypadku przyglądanie się zdjęciom i porównywanie szczegółów, co trwa niestety bardzo długo :(
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Co do niektórych rodzin kłopotliwych w oznaczaniu, nigdzie nie znalazłem prostego klucza
To oczywista prawidłowość - jeśli oznaczanie jest kłopotliwe, to nie znajdziesz prostego klucza. Na stronie PTE jest wykaz kluczy, dostępnych w wersji pdf. Pościągaj je sobie (a może już je masz). Niczego prostszego jak dotąd nie wymyślono.
Awatar użytkownika
Ryszard Giebułtowicz
Kontakt:

Coś tam ściągałem ale nie wiem czy o te klucze chodzi, teraz jest już środek nocy ale do południa tego poszukam. Jako plastyk z wykształcenia postaram się wnieść wkład w łatwiejsze oznaczanie, oczywiście jeśli mi pomożecie :okok: Jednak wcześniej muszę sporo na ten temat poczytać (poznać nazewnictwo anatomiczne poszczególnych części ciała motyli). Jednym słowem wkuć :no:
Jan Sokołowski też był plastykiem niczym został ornitologiem :) to może mi się przy Waszej pomocy takie coś uda. Szkoda że nie jestem młodszy ale w każdym wieku można próbować.
Mogę podjąć taką próbę.
Jak nie wyjdzie to może ktoś będzie miał myśl jak to skończyć a zawsze to krok na przód :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”