Czy to rodzaj karaczana ??? Ale dziwny...
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Czy to rodzaj karaczana ??? Ale dziwny...
Witam,
Proszę bardzo o pomoc w identyfikacji tego oto osobnika. Spotkałam ostatnio kilka w mieszkaniu, a że mieszkam w starym bloku, to mam fobię na punkcie karaluchów i sp.. Tyle, że ten typ nie bał się światła, nie uciekał, i ani jeden nie siedział w kuchni. No i jakiś taki niepodobny.
Biorę jeszcze pod uwagę przywiezienie "czegoś" na wózku z parku i ewentualnie wyklucie się tych istot z doniczek (zmieniałam niedawno ziemię w doniczkach na nową, a była podejrzanie tania).
Bardzo, bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza, że mam maluszka w domu i o nią się boję najbardziej.
Dzięki!
Proszę bardzo o pomoc w identyfikacji tego oto osobnika. Spotkałam ostatnio kilka w mieszkaniu, a że mieszkam w starym bloku, to mam fobię na punkcie karaluchów i sp.. Tyle, że ten typ nie bał się światła, nie uciekał, i ani jeden nie siedział w kuchni. No i jakiś taki niepodobny.
Biorę jeszcze pod uwagę przywiezienie "czegoś" na wózku z parku i ewentualnie wyklucie się tych istot z doniczek (zmieniałam niedawno ziemię w doniczkach na nową, a była podejrzanie tania).
Bardzo, bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza, że mam maluszka w domu i o nią się boję najbardziej.
Dzięki!
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:25 18:28:08Image taken on:środa, 25 lipca 2012, 16:28Focus length:22.2 mmShutter speed:1/25 SecF-number:f/2Camera-model:HDR-CX115E
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Czy to rodzaj karaczana ??? Ale dziwny...
To jest pluskwiak różnoskrzydły - zdjęcie co prawda mocno niewyraźne, ale obstawiałałabym Himacerus sp. (pewnie samiec, bo taki chudziutki). Najprawdopodobniej przywabiło go światło, mógł też przypadkowo zaplątać się z jakimiś warzywno-owocowymi zakupami. Nie jest groźny, nie zalęgnie się w domu i na pewno nie jest karaczanem 

-
-