Phragmatobia fuliginosa?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Harvi
UTM: EC48

Phragmatobia fuliginosa?

Post autor: Harvi »

Co to za stonka? :laugh: Piszę "stonka" ponieważ, żerowała na ziemniaku, który wyrósł na kompostowniku. Podejrzewam, że to Phragmatobia fuliginosa. Proszę o potwierdzenie bądz wyprowadzenie mnie z błędu.
Załączniki
193.jpg
193.jpg (84.35 KiB) Przejrzano 1832 razy
194.jpg
194.jpg (73.34 KiB) Przejrzano 1832 razy
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Re: Phragmatobia fuliginosa?

Post autor: Wojtek M »

Jej głowa prawdę ci powie ;)
Harvi

Co z tą głową? Mi nie powiedziała nic. Może Tobie Wojtek coś szepnie. :mrgreen:
Załączniki
195.jpg
195.jpg (61.08 KiB) Przejrzano 1818 razy
196.jpg
196.jpg (63.78 KiB) Przejrzano 1818 razy
197.jpg
197.jpg (65.06 KiB) Przejrzano 1818 razy
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Post autor: Wojtek M »

Futro może być zmienne i maskować deseń, ale łeb to ma każda inny. Pasuje mi tu Diaphora mendica.
Harvi

Pohoduję ją i jak się uda to zobaczymy co z niej będzie za motylek. Jak na razie oprócz ziemniaka na którym ją znalazłem zajada także liście mniszka, pokrzywy i jeszcze jakąś roślinkę, której nazwy nie znam. :D
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Wiele lat temu zdarzyło mi się znaleźć kilka takich jasnych gąsienic w Rumunii. Nie byłem pewny co to, więc hodowałem. Wyszła Spilosoma lutea...
Harvi

Pewności nie mam. Wojtek M. podrzucił swój typ, ale pewności też chyba nie ma, dlatego hoduję. W przypadku gdy nie wiem co to za gatunek dopytuję się by wiedzieć co taka gąsienica może zajadać, żeby jej nie zagłodzić. Ta akurat jak wspomniałem wcześniej, została przyłapana na konsumpcji ziemniaka, który wyrósł na kompostowniku. Uprawy ziemniaków jednak nie posiadam, a roślinka z kompostownika jest dość mała więc na długo nie wystarczyłaby. Nie chciałbym natomiast zatruć gąsienicy liściami ziemniaka zbieranymi na jakimś polu. Opryski przed stonką itd. Na szczęście zajada przeróżne rośliny jak szalona. Niech się pasie i poczekamy, co to będzie. Nie wiem natomiast czy ona zimuje, a jeśli tak to jak. Bo nie chciałbym skazywać imago na narodziny np w grudniu. :-?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Trudno Ci coś doradzić w sprawie zimowania, bo i rozpoznanie gatunku gąsienicy nie jest pewne. Spilosomy zimują jako poczwarki. Polskie obserwacje sugerują, że gatunki tego rodzaju są jednopokoleniowe, ale już np. w południowej Europie mają dwa pokolenia. Gdyby to była Spilosoma, a poczwarkę będziesz trzymał w cieple, to zapewne wylęgnie się motyl jeszcze tego lata. Sam jestem ciekawy efektu hodowli.
Harvi

Coraz bardziej jestem przekonany, że Wojtek M ma rację i że to Diaphora mendica. Początkowo myślałem, że to P. fuliginosa, ale ich gąsienice mają ciemne głowy, a ta jest ruda.
S. lutea też bardzo podobna, ale Antku czy nie za wcześnie na tak wypasioną gąsienicę tego gatunku?

Edit
He he, właśnie P. fuliginosa przyleciała mi na monitor. :hp: Zaraz ją pochwycę i jutro spróbuję zrobić zdjęcia.
Harvi

Obiekt tego wątku robi kokon. Zdjęć niestety nie będzie na razie. Całe dnie jestem nieobecny w domu i nie mam kiedy zrobić. :-?
Harvi

Obecnie rudowłosy puszek od 2 tygodni wygląda tak jak na zdjęciach.
Załączniki
208.jpg
208.jpg (68.3 KiB) Przejrzano 1709 razy
209.jpg
209.jpg (70.79 KiB) Przejrzano 1709 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”