Zagadka - budowa głowy...
-
- UTM: CB63
- Kontakt:
Zagadka - budowa głowy...
Mam coś takiego i nie wiem o co biega :
głowa owada składa się z dwu części: tzw głowy ..... zbudowanej z ..... segmentów oraz głowy ..... zbudowanej z ..... segmentów. W skład pierwszego odc wchodzą segmenty ..... a w skład drugiego .....
Ktoś wie może?
głowa owada składa się z dwu części: tzw głowy ..... zbudowanej z ..... segmentów oraz głowy ..... zbudowanej z ..... segmentów. W skład pierwszego odc wchodzą segmenty ..... a w skład drugiego .....
Ktoś wie może?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Zagadka - budowa głowy...
głowa owada składa się z dwu części: tzw głowy lateralnej zbudowanej z 4 segmentów oraz głowy proksymalnej zbudowanej z 5 segmentów. W skład pierwszego odc wchodzą segmenty tylne a w skład drugiego przednie puszki głowowej..
Analogicznie jest z budową dzidy.
Dzida składa się z: przeddzidzia, śróddzidzia i zadzidzia.
Przedzidzie skałda się z: przedzidzia przedzidzia, śródzidzia przedzidzia i zadzidzia przedzidzia.
Sródzidzie składa się z: przedzidzia śródzidzia , śródzidzia śródzidzia i zadzidzia śródzidzia.
Zadzidzie skłąda się ..... (uzupełnić analogicznie)
I tak można podzielić dalej poszczególne części dzidy
itd .

Przepraszam, ale to żart, taki dział. Niech ktoś nie próbuje brać mojej wersji budowy głowy na poważnie.
Analogicznie jest z budową dzidy.
Dzida składa się z: przeddzidzia, śróddzidzia i zadzidzia.
Przedzidzie skałda się z: przedzidzia przedzidzia, śródzidzia przedzidzia i zadzidzia przedzidzia.
Sródzidzie składa się z: przedzidzia śródzidzia , śródzidzia śródzidzia i zadzidzia śródzidzia.
Zadzidzie skłąda się ..... (uzupełnić analogicznie)
I tak można podzielić dalej poszczególne części dzidy

itd .

Przepraszam, ale to żart, taki dział. Niech ktoś nie próbuje brać mojej wersji budowy głowy na poważnie.
- Dominika+Jurek Radwańscy
- Specjalność: Collembola
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 7 times
Re: Zagadka - budowa głowy...
Inna wersja (Jura, Razowski)
głowa owada składa się z dwu części: tzw głowy protocephalicznej zbudowanej z 3 segmentów oraz głowy gnathocephalicznej zbudowanej z 3 segmentów. W skład pierwszego odc wchodzą segmenty akron, czułkowy i wstawkowy. a w skład drugiego segmenty żuwaczkowy, szczękowy i dolnowargowy.
głowa owada składa się z dwu części: tzw głowy protocephalicznej zbudowanej z 3 segmentów oraz głowy gnathocephalicznej zbudowanej z 3 segmentów. W skład pierwszego odc wchodzą segmenty akron, czułkowy i wstawkowy. a w skład drugiego segmenty żuwaczkowy, szczękowy i dolnowargowy.