Chorwacja
- Przemek Zięba
- Kontakt:
Chorwacja
Witam, jutro wyjeżdżam do Chorwacji na 2 tygodnie. Co prawda w innych niż entomologiczne celach ale myślę, że dam rade i cos połowić. Gdyby ktoś chciał jakieś owady niech szybko pisze to uwzględnię to w połowach.
pozdrawiam
P.
pozdrawiam
P.
- Dark
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Kontakt:
Re: Chrowacja
To ja z "nieowadów" poproszę o żywe sztuki Philaeus chrysops i może coś z rodzaju Lycosa, Hogna lub Arctosa. Przyda się do obfotografowania i ewentualnej hodowli, bo mam tu duże luki 
...ale pisałem dość wolno

...ale pisałem dość wolno

Jakbyś dał radę byłbym wdzięczny za Onthophagus-y, Pozdrawiam i Życzę miłego wypoczynku 

- Przemek Zięba
- Kontakt:

- Dark
- Kontakt:
Wybrałem gatunki tam nie chronione i dość łatwe do identyfikacji. Co prawda u P. chrysops da się rozpoznać samca (i o niego głównie mi chodzi), pozostałe są dość duże i aktywne w nocy :>
Ewentualnie jakiś Atypus lub Eresus też mógłby być fajnym połowem.
To tylko tak jak by coś się złapało przy okazji Twoich łowów. Proszę nie traktuj tego jako jakiś priorytet
Ale również z góry dziękuję za każdego ośmionożnego drania
Ewentualnie jakiś Atypus lub Eresus też mógłby być fajnym połowem.
To tylko tak jak by coś się złapało przy okazji Twoich łowów. Proszę nie traktuj tego jako jakiś priorytet

Ale również z góry dziękuję za każdego ośmionożnego drania

- Przemek Zięba
- Kontakt:
-
- Podziękowano: 1 time
Generalnie ryjki jak wpadną to ja się piszęPrzemek Zięba pisze:Witam, jutro wyjeżdżam do Chorwacji na 2 tygodnie. Co prawda w innych niż entomologiczne celach ale myślę, że dam rade i cos połowić. Gdyby ktoś chciał jakieś owady niech szybko pisze to uwzględnię to w połowach.
pozdrawiam
P.

-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Re: Chorwacja
Gdybys potrzebował cieżarówki na te owady to Ci pożyczę
Życzę ci Przemku udanego wyjazdu

Życzę ci Przemku udanego wyjazdu

- Krzysztof Musik
- UTM: CA56
Wszelkiej maści piewiki. Jakby udało się coś złapać byłbym bardzo wdzięczny.
Udanego wyjazdu!
Udanego wyjazdu!
- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
Za późno już pewnie, ale mam Przemku nadzieję, że z sentymentem na żądłówki patrzysz - którymi to nie pogardzę 

- Przemek Zięba
- Kontakt:
oK po prostu będę pakował wszystko z siatki do słoików albo i wiaderek i rozdzielimy po powrocie 
pozdrawiam
P.

pozdrawiam
P.
- Dark
- Kontakt:
Gdy tak widzę ile materiału będziesz musiał obrobić, to chyba spasuję. Jednak żywy materiał to inna para kaloszy i ewentualna konieczność doglądania inwentarza, to kolejne i pewnie niemałe obciążenie.
To na pająki już nie poluj, a mam w planach kręcić się po tych okolicach w przyszłym lub 2014 roku. Cele fotograficzne to trochę mniej priorytetowe zadanie niż zbiór do kolekcji porównawczych
Najwyżej innym razem. A w tym roku i tak się napstrykam wystarczająco dużo "egzotów"
To na pająki już nie poluj, a mam w planach kręcić się po tych okolicach w przyszłym lub 2014 roku. Cele fotograficzne to trochę mniej priorytetowe zadanie niż zbiór do kolekcji porównawczych

Najwyżej innym razem. A w tym roku i tak się napstrykam wystarczająco dużo "egzotów"

-
Jeśli jest jeszcze jakaś szansa to chętnie wszelkie kozy przygarnę.Pozdrawiam i udanych połowów życzę oraz udanego wyjazdu 

- Przemek Zięba
- Kontakt:
No i wróciłem.
Fajnie było, chociaż nie miałem zbyt wielkiego kontaktu z połowami poza kilkoma incydentalnymi wypadami i wieczornym wyłapywaniem tego co przyleciało na balkon do lampy w trakcie konsumpcji napojów wyskokowych (poza motylami bo niestety nie byłem przygotowany do ich połowów i szkoda było ich odławiać by później wyrzucić zniszczone). Nie trafiłem niestety już na wiele gatunków, bo chyba późnawo. Przyznam się że nie analizowałem jeszcze zdobyczy i falcony leżą w zamrażarce. Chrząszczy poza kózkami trochę jest i jak sie rozpatrzę i posegreguję to opiszę co i jak. Spora część wędruje tradycyjnie do Muzeum Górnośląskiego, ale jako, ze połów był realizowany w jednym miejscu to z serii powiedzmy 10 okazów danego gatunku 6 dla muzeum a reszta może zasilić czyjeś zbiory. Połapałem sporo mrówkolwów, w tym niektóre giganty.......no i wiele innych, w sumie zapełniłem kilkanaście falconów, ale bez rewelacji. Jest trochę sprężyków, ryjków (zaszywały się w ostach i bez pensety ani rusz), sporo błonkówek w tym głównie Scolidae. Z chrząszczy poza kózkami cetonie, pentodony, oryctesy, biedronki, świetliki, no sporo tego.
Jak porozkładam i posegreguję to materiał poza tym dla muzeum chętnie przekażę zainteresowanym, którzy do mnie pisali przed wyjazdem.
Z motyli przyznam że naoglądałem się niesamowitych ilości modraszków, pazi no i innych, ale na motylach sie nie znam. Szkoda, że w pośpiechu nie przygotowałem jakiejś pułapeczki świetlnej z UV z akumulatorem, no i nie przygotowałem sie do połowów motyli, w nocy przylatywały takie cuda, że hej

Jak porozkładam i posegreguję to materiał poza tym dla muzeum chętnie przekażę zainteresowanym, którzy do mnie pisali przed wyjazdem.
Z motyli przyznam że naoglądałem się niesamowitych ilości modraszków, pazi no i innych, ale na motylach sie nie znam. Szkoda, że w pośpiechu nie przygotowałem jakiejś pułapeczki świetlnej z UV z akumulatorem, no i nie przygotowałem sie do połowów motyli, w nocy przylatywały takie cuda, że hej

- Przemek Zięba
- Kontakt:
Dalmacja Środkowa okolice Splitu - jeśli chodzi o połów owadów, oraz w kilku innych ale tutaj juz o połowie owadów nie było mowy 

- Delog
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Jakie gatunki Przemku? Może wrzucisz jakieś fotki?Przemek Zięba pisze: Chrząszczy poza kózkami trochę jest i jak sie rozpatrzę i posegreguję to opiszę co i jak...

- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
- Przemek Zięba
- Kontakt:
fotki żywych czy martwych?Delog pisze:Jakie gatunki Przemku? Może wrzucisz jakieś fotki? :hi:Przemek Zięba pisze: Chrząszczy poza kózkami trochę jest i jak sie rozpatrzę i posegreguję to opiszę co i jak...

- Delog
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
tak to bywa na wyjazdach rodzinnych. Czekam więc z ciekawości na listę spotkanych ;=)Przemek Zięba pisze:fotki żywych czy martwych? :mrgreen: tych żywych w związku z ukierunkowaniem na zdjęcia innej natury niz owadzia zbyt wiele nie ma...Delog pisze:Jakie gatunki Przemku? Może wrzucisz jakieś fotki? :hi:Przemek Zięba pisze: Chrząszczy poza kózkami trochę jest i jak sie rozpatrzę i posegreguję to opiszę co i jak...