Pierwszy - dobrze (samica) a drugi - pierwszy raz widzę coś takiego, fajny mało powiedziane. Chyba Arctophila.... Masz inne fotki? Przydałby sie widok skrzydła, głowy z boku. A okaz jest? Dzisiejsze, z Gdyni?
PS. Poprawka - to C.berberina - łowiłem ją kiedyś, kilkukrotnie i .. nie poznałem (det. Mielczarek)
Paweł, z kiedy jest to zdjęcie Criorhina berberina? Z dziś czy sprzed 2 tygodni? Pytam, ponieważ interesuje mnie czy jeszcze tu na północy latają...
Spotykałem je u nas (Reda) gdzieś od 19.05 ze szczytem pojawu w dniu 25.05 (wspólnie z C. asilica).
Jeśli chodzi o Criorhina berberina to jako ciekawostkę dla zainteresowanych uzupełnię, że ta odmiana na zdjęciu to przykład mimikry trzmiela Bombus pratorum.
Ponadto występuje całkowicie żółto-pomarańczowa odmiana tego gatunku (var. oxycanthae), która jest przykładem mimikry trzmiela Bombus pascuorum.
Obie formy występują równocześnie. Warto porównać sobie w googlu zdjęcia wspomnianych trzmieli i bzygów, żeby zobaczyć jak perfekcyjne jest podobieństwo w wyglądzie. W mojej ocenie z podobnych gatunków bzygów to (również wspomniana) Arctophila jest jeszcze bardziej zbliżona wyglądem do trzmieli (ma zbliżoną do nich wielkość i podobnie powolny lot).