Szwajcarskie chrząszcze
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Szwajcarskie chrząszcze
roslina na której znalazłem zielone chrząszcze z odsłoniętym odwłokiem
Proszę o oznaczenie.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Re: Szwajcarskie chrząszcze
Co do oreiny, wyeliminowałem O. bifrons, O. cacaliae jest bardziej błyszcząca od mojej więc czy może to być Oreina coerulea ?
na tej stronie: http://aramel.free.fr/INSECTES11-32.shtml są pokazane rośliny na których żerują coerulea i cacaliae, stąd też wnioskuje że to coerulea. Ewentualnie jakie są różnice, które mógłbym dostrzec u obu gatunków ?
na tej stronie: http://aramel.free.fr/INSECTES11-32.shtml są pokazane rośliny na których żerują coerulea i cacaliae, stąd też wnioskuje że to coerulea. Ewentualnie jakie są różnice, które mógłbym dostrzec u obu gatunków ?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Wyeliminowałeś na podstawie fotek z netu? To nie jest oznaczanie. Potrzebujesz klucza, tyle że do szwajcarskich stonek ciężko będzie taki zdobyć. Tu jest do naszych Chrysomelinae:GrzegorzGG pisze:Co do oreiny, wyeliminowałem O. bifrons, O. cacaliae jest bardziej błyszcząca od mojej więc czy może to być Oreina coerulea ?
http://156.17.59.206/KLUCZE%20DO%20OZNA ... IX_94b.pdf
ale np. szwajcarskich Orein jest więcej, dlatego w tym wypadku raczej nie będzie specjalnie przydatny.
Poza tym O. caerulea nie występuje w Szwajcarii.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Zatem czy entomolog jest w stanie oznaczyć każdy gatunek ?
Brnę w tą naukę coraz bardziej i coraz więcej mam znaków zapytania. Na podstawie klucza potrafię jedynie stwierdzić na pewno, że golenie tylnych i środkowych nóg są normalne, bez rozszerzenia w kształcie zęba - wtedy punkt 8. prowadzi mnie do punktu 9.
Ale czy przy takim kluczu trzeba najpierw trafić do punktu 8 z innych, wcześniejszych punktów ?
Co można jeszcze wywnioskować ze zdjęć ? Mam jednego podobnego chrząszcza schwytanego w Polsce, może to jednak był taki co w Polsce ...
Grunt to się nie poddawać ...
Brnę w tą naukę coraz bardziej i coraz więcej mam znaków zapytania. Na podstawie klucza potrafię jedynie stwierdzić na pewno, że golenie tylnych i środkowych nóg są normalne, bez rozszerzenia w kształcie zęba - wtedy punkt 8. prowadzi mnie do punktu 9.
Ale czy przy takim kluczu trzeba najpierw trafić do punktu 8 z innych, wcześniejszych punktów ?
Co można jeszcze wywnioskować ze zdjęć ? Mam jednego podobnego chrząszcza schwytanego w Polsce, może to jednak był taki co w Polsce ...
Grunt to się nie poddawać ...
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Oprócz tych nieznanych jeszcze nauceGrzegorzGG pisze:Zatem czy entomolog jest w stanie oznaczyć każdy gatunek ?

Za bardzo zabrnąłeś. Ale mogła Cię zmylić nieaktualność nazwy - Oreina to w PTE-owskim kluczu Chrysochloa.Brnę w tą naukę coraz bardziej i coraz więcej mam znaków zapytania. Na podstawie klucza potrafię jedynie stwierdzić na pewno, że golenie tylnych i środkowych nóg są normalne, bez rozszerzenia w kształcie zęba - wtedy punkt 8. prowadzi mnie do punktu 9.
No, raczej tak :>
Niewykluczone, część gatunków szwajcarskich pokrywa się z polskimi.Mam jednego podobnego chrząszcza schwytanego w Polsce, może to jednak był taki co w Polsce ...
-