Pluskwiak tylko jaki?
Pluskwiak tylko jaki?
Proszę o nakierowanie chociaż do rodzaju.
Czerwiec, rejon Wrocławia
Czerwiec, rejon Wrocławia
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:02 14:19:07Image taken on:sobota, 2 czerwca 2012, 12:19Focus length:24.6 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4ISO speed rating:200Camera-model:DMC-FZ150
Re: Pluskwiak tylko jaki?
rodzaj Liocoris prawdopodobnie tripustulatus bo jak widzę siedzi na pokrzywie. Ale radziłbym to dokładniej sprawdzić.
POZDRAWIAM
Kolbas
POZDRAWIAM
Kolbas
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Zdjęcie słabawe, ale ja tam raczej widzę przedstawiciela całkiem innej podrodziny: Dareocorinae. Jakiś Deraeocoris cf. flavilinea?
szczerze mówiąc ciekawy jestem co to za gatunek... z uwagi że nie jestem jeszcze odpowiednio postującym forumowiczem nie zaprzeczę że może to byc również Deraeocoris... ale troszkę w to wątpię... 

- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Kolbas pisze:szczerze mówiąc ciekawy jestem co to za gatunek... z uwagi że nie jestem jeszcze odpowiednio postującym forumowiczem nie zaprzeczę że może to byc również Deraeocoris... ale troszkę w to wątpię...

tripustulatus jak sama nazwa wskazuje powinien jeszcze mieć żółtą tarczkę ,żeby nikt nie zarzucił odkrywcy gatunku, że
wymyslając nazwę, chce kogoś wprowadzić w błąd ,a gatunkowi brakuje trzeciej plamki -bo tak

Pozdrawiam
Rafał
-