Buprestidae (Turcja, Grecja)
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Buprestidae (Turcja, Grecja)
Zwracam się z prośba o pomoc w oznaczeniu następujących bogatków (zamiesczam zdjęcia), może ktoś będzie w stanie coś więcej na ich temat mi powiedzieć:
Pliki o nazwach: Buprestidae 1, 2 i 3 przedstawiają bogatki z Turcji, plik o nazwie Palmar przedstawia jakiś gatunek z tego rodzaju także z Turcji iplik o nazwie Chalcophora przedstawia jakiś gatunek z tego rodzaju pochodzi on z Grecji (i nie jest to wg mnie na pewno C. mariana).
Może ktoś będzie w stanie oznaczyć po tych zdjęciach.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marek
Pliki o nazwach: Buprestidae 1, 2 i 3 przedstawiają bogatki z Turcji, plik o nazwie Palmar przedstawia jakiś gatunek z tego rodzaju także z Turcji iplik o nazwie Chalcophora przedstawia jakiś gatunek z tego rodzaju pochodzi on z Grecji (i nie jest to wg mnie na pewno C. mariana).
Może ktoś będzie w stanie oznaczyć po tych zdjęciach.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marek
- Załączniki
-
Chalcophora sp.JPG
- (40.62 KiB) Pobrany 1663 razy
-
Palmar sp.JPG
- (53.84 KiB) Pobrany 1651 razy
-
Buprestidae 3.JPG
- (48.86 KiB) Pobrany 1653 razy
-
Buprestidae 2.JPG
- (32.36 KiB) Pobrany 1649 razy
-
Buprestidae 1.JPG
- (36.33 KiB) Pobrany 1677 razy
- Roman Królik
Re: Buprestidae (Turcja, Grecja)
Witam,
Oto moje diagnozy:
Buprestidae1: Sphenoptera sp. prawdopodobnie z podgatunku Chrysoblemma. Będzie ciężko oznaczyć ale jest to możliwe.
Buprestidae2: Aurigena sp. Do oznaczenia. Wchodzą w grę: A. chlorana, A.xerxes, A. susannae, A. malachitica.
Buprestidae3: Chalcophorella stigmatica
Palmar: prawdopodobnie P. mirifica ale trzeba sprawdzić bo mogą wchodzić w grę jeszcze inne gatunki oraz podgatunek P. mirifica ssp. vicina.
Chalcophora: Ch. detrita
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość. Mam dość spory zbiór porównawczy Buprestidae Turcji.
Roman
Oto moje diagnozy:
Buprestidae1: Sphenoptera sp. prawdopodobnie z podgatunku Chrysoblemma. Będzie ciężko oznaczyć ale jest to możliwe.
Buprestidae2: Aurigena sp. Do oznaczenia. Wchodzą w grę: A. chlorana, A.xerxes, A. susannae, A. malachitica.
Buprestidae3: Chalcophorella stigmatica
Palmar: prawdopodobnie P. mirifica ale trzeba sprawdzić bo mogą wchodzić w grę jeszcze inne gatunki oraz podgatunek P. mirifica ssp. vicina.
Chalcophora: Ch. detrita
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość. Mam dość spory zbiór porównawczy Buprestidae Turcji.
Roman
- Marek Przewoźny
- Kontakt: