czy to Rhyssa persuasoria
czy to Rhyssa persuasoria
Spotkane w Gorcach 2 VI, na pniach ściętego drewna. Widziałem kilka, może kilkanaście osobników bez pokładełka (samce?) i jednego z pokładełkiem (samica). Parę lat temu spotkałem tam Rhyssa persuasoria ale było to później, w lipcu lub sierpniu. Poza tym wtedy owady były samicami i jakby nieco inaczej wyglądały. Różnice dla mnie były niewielkie więc może wiążą się z porą roku? Zastanawia mnie jednak ogromna liczba samców i tylko jedna samica, która zresztą kiepsko radziła sobie z lataniem i była taka jakaś "ubrudzona" białym proszkiem.
- Załączniki
- _DSC0462_a.jpg (29.77 KiB) Przejrzano 755 razy
- _DSC0492_a.jpg (38.92 KiB) Przejrzano 755 razy
- _DSC0517_a.jpg (42.36 KiB) Przejrzano 755 razy
Re: czy to Rhyssa persuasoria
Dręczyło mnie co też widziałem więc za tydzień ponownie pojechałem w to samo miejsce. Mam nowe dane, którymi się podzielę. Wydaje mi się, że zaobserwowałem 2 gatunki owadów. Tam, gdzie tydzień temu dokazywała banda samców królowały samiczki znosząc jaja do drewna. Osobniki miały długość koło 2-3 cm i pokładełko podobnej długości. Drugim gatunkiem była wyraźnie większa samica (3-4 cm) z ogromnym pokładełkiem długości niej więcej 2 krotnie przekraczającej wielkość owada. Pokładełko wyraźnie przeszkadzało owadowi w sprawnym locie. Duża samica nie składała jaj.
Czy teraz ktoś jest w stanie oznaczyć owady?
Czy teraz ktoś jest w stanie oznaczyć owady?
- Załączniki
- _DSC0779_a.jpg (31.87 KiB) Przejrzano 726 razy
- _DSC0889_a.jpg (33.56 KiB) Przejrzano 726 razy
- _DSC0891_a.jpg (49.8 KiB) Przejrzano 726 razy