stanowiska Pentatomidae Polski
-
stanowiska Pentatomidae Polski
witam!
mam pytanie,czy ma ktoś może dostęp do, w miarę możliwości, aktualnej listy stanowisk występowanie tarczówek w Polsce? wiem, że jest publikacja prof. Lisa z '89 roku bodajże, ale ciężko ją dostać... byłbym bardzo wdzięczny za pomoc...
mam pytanie,czy ma ktoś może dostęp do, w miarę możliwości, aktualnej listy stanowisk występowanie tarczówek w Polsce? wiem, że jest publikacja prof. Lisa z '89 roku bodajże, ale ciężko ją dostać... byłbym bardzo wdzięczny za pomoc...
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Re: stanowiska Pentatomidae Polski
Niestety Łukaszu nic takiego nie istnieje. Po ukazaniu się przeglądu faunistycznego rodziny (1990) z pełnym wykazem stanowisk, oraz klucza do oznaczania (2000), nic podsumowującego wiedzę o rozmieszczeniu przedstawicieli tarczówek się nie ukazało. Trzeba przeglądać wszystko to co się ukazało od tego czasu. Dużo nowych stanowisk tarczówek zostało opublikowanych w 1 numerze Acta Faunistica. Plotka głosi, że małżeństwo prof. Lis pracują nad kolejnym tomem Heteroptera Poloniae (to na wzór Coreoidea), w którym właśnie mają być tarczówki.
-
tak właśnie myślałem...a wielka szkoda. Mam nadzieję, że prof. Lisowi uda się wydać to opracowanie:) dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam
pozdrawiam
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Prosze śledzić stronę http://www.cydnidae.uni.opole.pl/show.php?id=1&lang=en
Lada dzień coś powinno się pojawić, wiem że wersja drukowana przyjechała cieplutka z drukarni ale w minimalnym nakładzie więc nie ma co liczyć (raczej) na drukowany egzemplarz.
Lada dzień coś powinno się pojawić, wiem że wersja drukowana przyjechała cieplutka z drukarni ale w minimalnym nakładzie więc nie ma co liczyć (raczej) na drukowany egzemplarz.