Proszę o weryfikację
Ala
IAlmandyn pisze: Wielkością pasuje do opisu z lepidoptera.eu
"Nowy" to będzie (o ile będzie) po napisaniu pracy i jej ukazaniu się. Na razie to bajki dla grzecznych dzieciWitas pisze: Grapholita larseni mam z Czerlonki (nowy dla Polski)
Jacku nie zgadzam się z Twoim zdaniem.Jacek Kurzawa pisze: "Nowy" to będzie (o ile będzie) po napisaniu pracy i jej ukazaniu się. Na razie to bajki dla grzecznych dzieciale gratuluję i pisz! zanim ktoś to zrobi przed Tobą :laugh: :no:
Chciałbym, abyśmy zwrócili uwagę na różnicę miedzy informacją podaną na Forum w sposób ogólnikowy, ktora nie może być w zaden sposób traktowana jako fakt i nie możę być cytowana od informacji zgodnej ze standardami naukowymi (publikacji), ktore pozwalają na jej cytowanie i przez to uznanie tej informacji jako dokonanego faktu.Gatunek jest nowy dla kraju, regionu itp. od momentu jego złowienia.
Tomku, tylko ja pisałem o informacji puszczonej na forum, a nie w czasopismach elektronicznychTomasz Rynarzewski pisze:Są czasopisma które wychodzą w wersji elektronicznej a niektóre tylko w wersji elektronicznej Czy to by oznaczało że informacja w takim nośniku informacji nie istnieje? Ejże...
Nie jest to takie proste... Jak Wiesz Jacku wspólnie z Wojtkiem "robimy" atlas zwójek Polski. Wojtek pisze, ja robię grafikę. Założyłem sobie, że ŻADEN motyl nie znajdzie się w atlasie bez "kucharzenia". Tu pojawia się problem czasowy i techniczny... jakieś 1500 motyli... Przypuszczam, że zrobię przy okazji jaszcze jakiś 1000 preparatów lekką ręką... Są gatunki charakterystyczne, których wystarczy machnąć samca i samicę, i więcej do tego nie wracać. Ale są grupy wyjątkowo zabagnione, gdzie im więcej preparatów tym ciemniej, ponadto występują gatunki bliźniacze viewtopic.php?f=822&t=18431&hilit=subtilanaJacek Kurzawa pisze: "Nowy" to będzie (o ile będzie) po napisaniu pracy i jej ukazaniu się. Na razie to bajki dla grzecznych dzieciale gratuluję i pisz! zanim ktoś to zrobi przed Tobą
![]()
Czyli gotowanko, zdjęcia, konsultacje... to trwaMarek Hołowiński pisze:Zanim ukaże się publikacja okaz musi być weryfikowany. Tu nie może być mowy o błędnym oznaczeniu, bądź innych wątpliwych informacjach.
G.larseni leżała sobie spokojnie w gablocie od 1995Marek Hołowiński pisze:Są jednak sytuacje kiedy gatunek w zbiorze jest źle oznaczony i po latach ktoś odkrywa, że to jest coś innego.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |