czy to Camponotus ligniperda
czy to Camponotus ligniperda
Mrówki przechadzały się po pniu drewna, czasami osobnik ze skrzydłami zatrzepotał nim. Odniosłem wrażenie, że służyło to raczej dawaniu sygnałów bo mrówka nie unosiła się w powietrzu.
- Załączniki
- _DSC9634.jpg (30.02 KiB) Przejrzano 1294 razy
- _DSC9647.jpg (44.18 KiB) Przejrzano 1294 razy
- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
Re: czy to Camponotus ligniperda
Czy pierwszy segment odwłoka był zabarwiony czerwonawo? Ze zdjęć wydaje mi się, że nie - w takim razie byłby to Camponotus herculeanus.
Nie, wydaje mi się, że cały odwłok był czarny. W takim razie to Camponotus herculeanus.
Po pniu chodziło parę osobników bezskrzydłych i jeden uskrzydlony. Wydaje mi się, że mrówki ze sobą nie współpracowały. Pewnie każda na własną rękę szukała wygodnej dziurki w drewnie żeby założyć gniazdo.
Dziękuję za pomoc.
Po pniu chodziło parę osobników bezskrzydłych i jeden uskrzydlony. Wydaje mi się, że mrówki ze sobą nie współpracowały. Pewnie każda na własną rękę szukała wygodnej dziurki w drewnie żeby założyć gniazdo.
Dziękuję za pomoc.
- Michał Michlewicz
One zakładają gniazdo z reguły samotnie. Z moich obserwacji wynika, że młode królowe po rójce na założenie gniazda częściej wybierają miejsca w ziemi - na przykład pod kamieniami.
-
- UTM: DA24
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Czy da się za takich zdjęć określić czy to Camponotus ligniperdus czy C. herculeanus?
Skłaniałbym się ku drugiej opcji, bo zaczerwienienie pierwszego segmentu odwłoka (lepiej widoczne u uskrzydlonego osobnika) raczej wydaje mi się niewielkie, ale nie mam opatrzenia.
Zdjęcia z końca kwietnia, w lesie w Chrostowej k.Krakowa
Skłaniałbym się ku drugiej opcji, bo zaczerwienienie pierwszego segmentu odwłoka (lepiej widoczne u uskrzydlonego osobnika) raczej wydaje mi się niewielkie, ale nie mam opatrzenia.
Zdjęcia z końca kwietnia, w lesie w Chrostowej k.Krakowa
- Załączniki
- mrow1.JPG (39.86 KiB) Przejrzano 1181 razy
- mrow2.JPG (43.31 KiB) Przejrzano 1181 razy
- mrow22.JPG (36.34 KiB) Przejrzano 1181 razy
- Michał Michlewicz
To akurat jest Formica (podrodzaj sensu stricto), ale ze zdjęcia nie da się więcej powiedzieć.