Czy to Harpalus affinis ?
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Re: Czy to Harpalus affinis ?
...affinis to nie jest,mnie podchodzi pod H.latus ,ale poczekaj na Bartka
Pozdrawiam
Rafał

Pozdrawiam
Rafał
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Możliwe, ale z tych zdjęć i nie znając długości osobnika trudno o pewność. Patrząc na 2 zdjęcie to H. laevipes wydaje mi się równie (jeśli nie bardziej ) prawdopodobny.Rafał Celadyn pisze:mnie podchodzi pod H.latus
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Przejrzałem zdjęcia na stronach Uniwersytetu we Wrocławiu gatunków H.latus i H.laevipes. I mam pytanie: jak je odrożniać ?
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
W przypadku tych 2 gatunków jest to stosunkowo proste. Najwyraźniejsza cecha to ilość i wielkość chetoporów dorsalnych na każdej z poryw (w ich tylnej części). H. latus ma po 1 małym chetoporze (wygląda on jak punkt) w tylnej części każdej pokrywy (w 3 międzyrzędzie), H. laevipes ma ich po 2 - 5 i są one dużo większe i głębsze, wyglądają jak wyraźne dołki. Poza tym gatunki te różnią się kształtem przedplecza i wyglądem jego podstawy. Podstawa u H. latus jest silniej punktowana, zaś krawędzie boczne mniej więcej równoległe względem siebie (tylne kąty przedplecza są mniej więcej proste, tzn. krawędź boczna tworzy kąt prosty z podstawą).GrzegorzGG pisze:Przejrzałem zdjęcia na stronach Uniwersytetu we Wrocławiu gatunków H.latus i H.laevipes. I mam pytanie: jak je odrożniać ?
U H. laevipes krawędzie boczne przedplecza są nieco wypukłe, całość przypomina prostokąt, którego krótsze boki są nieco półkoliste. Tylne kąty przedplecza są przez to bardziej zaokrąglone, lekko rozwarte.
Oczywiście musisz pamiętać, że jest jeszcze kilka innych podobnych gatunków, różniących się m. in. kształtem przedplecza i wielkością...
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Miłe, że dostałem taka wyczerpującą odpowiedź. Dziś juz nie stwierdzę który to był gatunek. Nie złapałem go (od dzisiaj zaczałem preparować własną kolekcję). Wiem jednak, że wiele jeszcze czytania przede mną ... Już w drugim zdaniu pojawiają się chetopory dorsalne ... Nie wiem co to jest, nie mogę doszukać się jakiegoś diagramu czy czegoś co by mi pozwoliło opanować te wszystkie nazwy. W antykwariacie też nic nie znalazłem.
Podobnie mam problem przy interpretowaniu kluczy, gdzie tych pojęć jest cała masa.
Podobnie mam problem przy interpretowaniu kluczy, gdzie tych pojęć jest cała masa.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Wystarczy użyć szukajki forumowejGrzegorzGG pisze:Już w drugim zdaniu pojawiają się chetopory dorsalne ... Nie wiem co to jest, nie mogę doszukać się jakiegoś diagramu czy czegoś co by mi pozwoliło opanować te wszystkie nazwy.

viewtopic.php?f=68&t=5105&hilit=chetopory
viewtopic.php?f=68&t=11959&hilit=chetopory
A "dorsalny" = grzbietowy.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
No w sumie racja ... jakoś tak zawsze na googlu polegałem a tym razem zawodzi