Czerwończyk fioletek
Czerwończyk fioletek
Jakie kwiaty lubi ten motyl? Na jakich łąkach on występuje: wilgotnych, suchych? Czy na południu Wielkopolski
albo gdzieś w pobliżu mam szansę go zobaczyć?
albo gdzieś w pobliżu mam szansę go zobaczyć?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Czerwończyk fioletek
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=132&country=PLdomino pisze:Jakie kwiaty lubi ten motyl? Na jakich łąkach on występuje: wilgotnych, suchych?
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
domino czytaj, szukaj, prędzej czy później spotkasz. Odnoszę wrażenie że chciałbyś już spotkać wymieniane w innych postach gatunki. Niektóre na pewno spotkasz poznając swoje okolice. Na spotkanie innych będziesz musiał gdzieś wyjechać, ale wszystko przed Tobą. Masz zapał, więc w teren.
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Tak jak u K. Jonko pisze: "torfowiska: niskie, łąki: bagniste, doliny rzeczne: wilgotne". A z mego doświadczenia: łąka nad rzeką porośnięta rdestem wężownikiem, koniecznie z rosnącym na niej drzewem - pojedyncza olszyna lub wierzba lub skupisko kilku drzew ale raczej niezbyt wysokich i raczej 'widnych'. Nie wiem dlaczego ale fioletki lubią siedzieć sobie na liściach drzew i tam chyba też nocują. Czy zdajesz sobie sprawę, że jest to motylek niewielkich rozmiarów, latający nisko tuż nad ziemią i trzeba dobrze się przypatrzeć aby go zobaczyć? Trzeba mieć parę dobrych oczu i trochę szczęścia, czego Tobie życzę 

- Załączniki
- czerwonczyk_fioletek.jpg (97.54 KiB) Przejrzano 3470 razy
- czerwonczyk fioletek2.jpg (83.95 KiB) Przejrzano 3470 razy
-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Jeśli niekoniecznie musi być to foto od Almandyn, to przejrzyj sobie, Domino, zdjęcia tutaj:
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... aena_Helle
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... aena_Helle
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Tegoroczny, czyli dziś sfocony 

- Załączniki
- helle.jpg (97.6 KiB) Przejrzano 3179 razy
-
- UTM: CB08
Wczoraj 05.05.2012r. w powiecie wieruszowskim woj.łódzkie, na odnalezionej w ubiegłym roku łące z licznym rdestem wężownikiem, w końcu udało mi się odnaleźć L. helle. Ponieważ pow.wieruszowski graniczy z Południową Wielkopolska, a więc w odpowiednim środowisku na pewno można odnaleźć tego coraz rzadszego motyla. Mogę dodać, że dla mnie to też jest wogóle pierwsze spotkanie z fioletkiem, a więc radość niezmierna.
Przesyła pozdrowienia Sławek
Przesyła pozdrowienia Sławek
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:05:05 14:27:19Image taken on:sobota, 5 maja 2012, 12:27
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:05:06 09:28:19Image taken on:niedziela, 6 maja 2012, 07:28