Osmoderma eremita

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
fajna babeczka

Osmoderma eremita

Post autor: fajna babeczka »

Witam,
mój syn (11lat) zupełnie nieświadomie wyhodował w domowym terrarium pokaźną kolekcję Osmoderma eremita. Tak jestem pewna i tak wiem ścisła ochrona...czerwona lista...ale co teraz?
Syn interesuje się owadami, jesienią zebrał larwy ze spróchniałego pnia ściętego przy pracach remontowych w pobliżu torów. Sądzę że uratował je przed niechybną śmiercią. Ale teraz wszyscy martwimy się co dalej i jak im nie zaszkodzić. Czy wyszukać im nowe siedlisko, czym się kierować, czy obecne temperatury są odpowiednie do przeprowadzki? Może powinnam gdzieś zgłosić ten przypadek? Poradźcie co robić.
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Re: Osmoderma eremita

Post autor: Przemek Zięba »

Czy to na 100% Osmoderma? Może wrzuć jakieś zdjęcia.
Awatar użytkownika
Dark
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Kontakt:

Post autor: Dark »

Rozsądek i prawo nakazuje wypuścić jak najbliżej miejsca, gdzie zostały znalezione. Jeśli są tam jeszcze jakieś spróchniałe drzewa, to sprawa jest dość prosta. Ten weekend jeszcze bym przeczekał (załamanie pogody), powinny dość dobrze trzymać się na jabłku i bananach. Jak zrobi się cieplej można zwrócić je naturze.

Gorzej gdy spróchniałych drzew w pobliżu nie ma. Owady te mają bardzo słabą zdolność do przemieszczania się, tak więc trzeba poszukać najlepszego, ale bliskiego siedliska.
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

no właśnie dobrze by było najpierw wrzucić jakies zdjecia - czy aby na pewno
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”