Pożar łąk na Ruczaju w Krakowie
-
- UTM: CB63
- Kontakt:
Pożar łąk na Ruczaju w Krakowie
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html
Wracając z centrum do mieszkania już na Rondzie Grunwaldzkim widziałem, że coś nie tak - kłęby dymu. Dopiero po powrocie dotarłem do tej smutnej wiadomości - palą się łąki za kampusem - tereny niezmiernie bogate w motyle, zwłaszcza rzadkie modraszki jak teleius, nausithous czy fioletek, a i dispar pewnie tam bywa(ł)...
Wypalania traw - temat rzeka... Komuś wybitnie zależy na zabudowaniu do cna tamtych terenów...
Wracając z centrum do mieszkania już na Rondzie Grunwaldzkim widziałem, że coś nie tak - kłęby dymu. Dopiero po powrocie dotarłem do tej smutnej wiadomości - palą się łąki za kampusem - tereny niezmiernie bogate w motyle, zwłaszcza rzadkie modraszki jak teleius, nausithous czy fioletek, a i dispar pewnie tam bywa(ł)...
Wypalania traw - temat rzeka... Komuś wybitnie zależy na zabudowaniu do cna tamtych terenów...
Re: Pożar łąk na Ruczaju w Krakowie
Dispara to może tak strasznie nie żal, ale za fioletka to bym udusił 

-
- Kontakt:
Też bym udusił - zwłaszcza że w maju rok temu go upolowałem...obiektywem oczywiście...
Od 3 lat miałem tą przyjemność oglądać go
coś pięknego! No to pewnie teraz kolej na podpalenie Skołczanki.... pomału robi się z tego jakaś pogańska tradycja.

-
- Kontakt:
Skołczanka już była... A ja się dziwiłem, że I. podalirius tam nie lata - na jego miejscu też bym zwiał... :/Dawid_Masło pisze:Od 3 lat miałem tą przyjemność oglądać gocoś pięknego! No to pewnie teraz kolej na podpalenie Skołczanki.... pomału robi się z tego jakaś pogańska tradycja.
Notabene - dlaczego, mimo obecności L.helle - UJ ma pozwolenie na budowę kampusu? Pomijając oczywiście możliwość wykonania inwentaryzacji pod kątem zabudowy w...zimie !...

Ciekawe czy jakbym zgłosił gdzieś tego fioletka to kampus stop ?

Nie sądzę, sam miałem tego typu pomysły ale zrezygnowałem... idziesz jakieś 2 metry od miejsca gdzie sobie kopią koparkami i jest Fioletek
, na ironię zakrawa fakt, że powstaje tam Instytut Zoologi hahah. Wyszli pewnie z założenia, że Fioletka w okolicach Krakowa pełno 

-
- Kontakt:
Instytut Zoologii jest stety/niestety moim instytutem - stety, bo lepszy nieco od starego i wstyd bo niestety kosztem fioletka...
Na koniec zacytuję zdanie z forum kierunku biologia a propos : nieźle sie jarało, ale niestety ugasili .. a było już tak blisko!
Brak słów...
Na koniec zacytuję zdanie z forum kierunku biologia a propos : nieźle sie jarało, ale niestety ugasili .. a było już tak blisko!
Brak słów...
Ogólnie fioletek rzadko zalatuje pod sam kampus, jego stanowiska są nieco dalejemcezet pisze:Instytut Zoologii jest stety/niestety moim instytutem - stety, bo lepszy nieco od starego i wstyd bo niestety kosztem fioletka...
Brak słów...

- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Dziś w radiu mówili, że złapali sprawców, jakichś trzech smarkaczy, prawdopodobnie odpowiadają też za inne podpalenia łąk w okolicach Krakowa.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
na szczęście Maculineom nie zaszkodzi....siedzą teraz pod ziemią