Identyfikacja - prośba !!

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ania_net

Identyfikacja - prośba !!

Post autor: ania_net »

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji.
Małe "robaczki" pojawiły się u mnie w domu (miesiąc po remoncie, kompletnie wymienionych podłogach, ociepleniu budynku, pomalowaniu ścian itp). Są głównie na ścianach, na suficie, zarówno w łazience, kuchni, jak i w pokojach. Szybko się poruszają, po dotknięciu zwijają i zamierają.
Czy są w jakikolwiek sposób niebezpieczne? (mam maleńkie dziecko) Jak je zwalczać? Gdzie szukać przyczyn pojawienia się?
Załączniki
red.jpg
red.jpg (18.05 KiB) Przejrzano 1127 razy
red2.jpg
red2.jpg (44.92 KiB) Przejrzano 1127 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Identyfikacja - prośba !!

Post autor: Aneta »

Wygląda to na larwy chrząszczy z rodziny Malachiidae. Normalnie nie występują one w mieszkaniach, więc obstawiałabym, że zostały przyniesione (i to chyba jeszcze w stadium jaja, bo osobniki na zdjeciu wyglądają dość młodo) pod korą jakiegoś drewna - palicie może w kominku? A może przynosiliście próchnicę, np. żeby dosypać do kwiatów doniczkowych?
W każdym razie nie są one groźne, z braku pokarmu (są drapieżnikami, polującymi na inne bezkręgowce) wkrótce zapewne same padną, więc nie macie się czego bać.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Re: Identyfikacja - prośba !!

Post autor: Bartek Pacuk »

Larwy przypominają coś z Malachiidae, pisał o nich Paweł Jałoszyński tu na forum:
viewtopic.php?f=109&t=13014&hilit=malach*
Jeśli to faktycznie to, to z tego co pisał Paweł wynika, że larwy są drapieżne, więc nie zagrażają produktom spożywczym. Nie są niebezpieczne, nie wiem natomiast, skąd mogły się wziąć w większej ilości w mieszkaniu.
ODPOWIEDZ