Obszary Natura 2000 na Podkarpaciu
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Obszary Natura 2000 na Podkarpaciu
Pod koniec ubiegłego roku ukazała się książka pod redakcją ROGAŁA D., MARCELA A. Obszary NATURA 2000 na Podkarpaciu. RDOŚ, Rzeszów, 352 pp. - http://www.gdos.gov.pl/News/view/3494/W ... odkarpaciu
Zachęcam do zapoznania się z tą publikacją - jest to dość obszerny leksykon obejmujący opisy wszystkich 62 obszarów sieci Natura 2000 na Podkarpaciu, obejmujących ponad 30% powierzchni województwa.
Opisy poszczególnych obszarów zawierają min.: położenie, powierzchnię oraz mapę obszaru, istniejące formy ochrony, podział geobotaniczny oraz fizycznogeograficzny. Opis zawiera również typy występujących w obszarze siedlisk przyrodniczych ujętych w załączniku I Dyrektywy siedliskowej oraz listę gatunków zwierząt ujętych w załączniku II tejże dyrektywy i/lub prawnie chronionych w Polsce.
Zachęcam do zapoznania się z tą publikacją - jest to dość obszerny leksykon obejmujący opisy wszystkich 62 obszarów sieci Natura 2000 na Podkarpaciu, obejmujących ponad 30% powierzchni województwa.
Opisy poszczególnych obszarów zawierają min.: położenie, powierzchnię oraz mapę obszaru, istniejące formy ochrony, podział geobotaniczny oraz fizycznogeograficzny. Opis zawiera również typy występujących w obszarze siedlisk przyrodniczych ujętych w załączniku I Dyrektywy siedliskowej oraz listę gatunków zwierząt ujętych w załączniku II tejże dyrektywy i/lub prawnie chronionych w Polsce.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:01:02 19:45:13Image taken on:poniedziałek, 2 stycznia 2012, 18:45Focus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/16ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D700
- Autorzy.jpg (58 KiB) Przejrzano 6986 razy
Re: Obszary Natura 2000 na Podkarpaciu
Można ją jakoś dostać ? Nie znalazłem nigdzie linku do pdf-a :/
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Książka nie jest dostępna w sprzedaży, ale można się z nią zapoznać w bibliotekach, ma również trafić do wszystkich szkół od szczebla gimnazjum wzwyż oraz do jednostek samorządu i organizacji zajmujących się ochroną przyrody.
Książkę dostaną wszystkie szkoły w całej Polsce czy tylko w woj. podkarpackim?ma również trafić do wszystkich szkół od szczebla gimnazjum wzwyż oraz do jednostek samorządu i organizacji zajmujących się ochroną przyrody.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Myślę, że jeżeli chodzi o szkoły i samorząd, to dotyczy to jedynie Podkarpacia. Ale z pewnością jakaś część edycji rozejdzie się po całej Polsce...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Jeżeli ktoś jest zainteresowany pdf-em proszę o kontakt na mój mail lub wpis w tym wątku.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
- mwkozlowski
- Jarosław Bury
- Kontakt:
4 ostanie osoby bardzo proszę o podanie e-maili na mój adres jarekbury2@wp.pl - 2 pdf-y mają po 16.6 MB i raczej nie przejdą przez skrzynkę na forum.
-
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Zaskoczyła mnie ilość zainteresowanych osób, części już przesłałem oba pdf-y - postaram się przesłać wszystkim, choć obecnie mam problem z wysyłaniem większych załączników, które ładują się do pewnego stopnia, po czym program odmawia współpracy - może to przez ten silny wiatr?
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
Jak chcesz możemy wrzucić na entomo.pl , katalog może posiadać hasło dostepowe, w ten sposób masz pewność, że dzielisz się pdfem z osobami pozostajacymi w kontakcie towarzyskim, co jest zgodne z ustawą (nie ma "rozpowszechniania").
Generalnie to ja mam te pdfy juz wczesniej, nie chcę dzialać sam bez jakiejkolwiek zgody autorów.
Generalnie to ja mam te pdfy juz wczesniej, nie chcę dzialać sam bez jakiejkolwiek zgody autorów.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Jeżeli o mnie chodzi to jasne, można je tam umieścić - książka i tak powstała bez jakichkolwiek wynagrodzeń dla autorów, więc chyba nie ma problemu...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
No i wszystko jasne. Skoro wydawca jest zainteresowany rozpowszechnieniem plików, to pliki są dostępne w dziale Download:
https://download.entomo.pl/pracepdf/
W tym miejscu dziękuję Tomaszowi Olbrychtowi za przesłanie plików.
https://download.entomo.pl/pracepdf/
W tym miejscu dziękuję Tomaszowi Olbrychtowi za przesłanie plików.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Rozesłałem do wszystkich ,których maile podesłał mi Jarek (sprawdźcie pocztę) jakiś problem mam z Pawłem L i Kubą L, nie wiem czy to przez spację w mailu ....w każdym razie przychodzi mi zwrot...
Pozdrawiam Rafał.
Pozdrawiam Rafał.
- palipa
- UTM: CF 34
Rafale nie mam tam spacji w mailu ale podkreślnik i podowałem jeszcze jeden adres, ale to już nieaktualne zassałem sobie z downloadów.
dzięki za fatygę
Paweł
dzięki za fatygę
Paweł
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
Serdeczne dzięki. Ściągnąłem PDF-a ale mam jakiś problem z rozdzielczością. Mapki są prawie nieczytelne.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Romku, nie mam niestety wpływu na jakość pdf-ów, takie otrzymaliśmy od redakcji...
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
-