Badzo proszę o pomoc w indentyfikacji robaka
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Badzo proszę o pomoc w indentyfikacji robaka
Bardzo proszę o pomoc, mnie i męża w nocy pogryza jakiś owad. Myśleliśmy, że to pluskwa domowa, ale do zdjęć nie pasuje. Jest brążowy z jaśniejszym wzorem na karku, ma ruszki, a przy odwłoku jakby szczypce. Ostatnio zabilismy jednego na ścianie to pełno krwi miał w sobie, a innym razem inny robak zbiegł bardzo szybko. Nie wiemy co to jest czy to ma gniazdo u nas, może z zewnątrz przychodzi, mieszkamy w wieżowcu, mamy ssypy. Niedawno mieliśmy 2 dezynsekcje, bo mieliśmy małe pluskwy, no i od 2 miesiecy ich nie ma.Używamy getox dla bezpieczeństwa, żeby nie wróciły. Ale co to za nowy robak? Kiedy mnie ugryzł w nocy to chwile miałam takie ślady lekko napuchniete coś na typ ugryzienia komara, ale jak wstałam nad ranem reke w tym miejscu i okolicy na 4/5 cm miałam napuchnietą bez sladu ugryzień. Bardzo proszę o pomoc, narysowałam go chociaż nie mam zdolnośći artystycznych, starałam się zaznaczyć ważne elementy charakterystyczne.
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Re: Badzo proszę o pomoc w indentyfikacji robaka
Zadanie przeambitne. Najgorzej dopasować te "szczypce" które zamieściłeś z tyłu ciała, nie wiem czy poza skorkami ( szczypawicami ) jakieś inne owady są tak u nas zbudowane.
Czy ten "gryzoń" to na pewno nie była jednak pluskwa domowa ? Może postać niedojrzała? Czy to zwierzę na pewno Cię pogryzło czy tylko było w mieszkaniu?
A może to był prusak Blattella germanica, zobcza na poniższym linku :
http://images.google.pl/search?q=blatte ... l0.4.3l7l0
Czy ten "gryzoń" to na pewno nie była jednak pluskwa domowa ? Może postać niedojrzała? Czy to zwierzę na pewno Cię pogryzło czy tylko było w mieszkaniu?
A może to był prusak Blattella germanica, zobcza na poniższym linku :
http://images.google.pl/search?q=blatte ... l0.4.3l7l0
Pluswa to raczej nie była inny pancerz (odwłok). Tutaj na rysunku może trochę przesadziłam z wielkością tych szczypc
, ale całkiem możliwe ze to młody osobnik prusaka Blattella germanica, tylko czy one gryzą? My wywnioskowaliśmy ze to ten gryzoń, bo przy zabiciu był pełny krwi, jakby świeżo napitej. Innych "lokatorów" nie mamy więc wina pada na tego robaka.

- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Hhhm, żeby prusak pogryzł to raczej skrajnie mało prawdopodobne, ale że larwa pluskwy to pewnie tak. Jakie to było duże? Poszukaj w necie postać niedojrzała plukswa domowa. Podejrzewam, że gdybyś miała ją narysować jeszcze raz, to tym razem położenie szczypiec byłyby inne. Ciekawe, co napiszą inni użytkownicy, jakie są ich typy
-