Kózki nowe dla Polski

Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Kózki nowe dla Polski

Post autor: Jacek Kalisiak »

Zostało na forum zareklamowane forum LUCANUS. Przeglądając je trafiłem na ciekawą stronę:
http://www.naturalist.if.ua/?p=4723

W związku z tym pozwolę sobie zapytać kózkarzy o gatunki tam pokazane.
Czy może one też już są powszechnie znane jako występujące w Polsce?

Trichoferus campestris (Faldermann, 1835) -
ile stanowisk?
Leiopus femoratus Fairmaire 1859
Agapanthia cynarae Germar, 1817

Bo widzę pracowicie uzupełniany temat o gatunkach nowych dla CPC, a gatunki Polskie to jakieś takie albo zaniedbane, albo w tajemnicy utrzymywane :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Re: Kózki nowe dla Polski

Post autor: Jacek Kurzawa »

Jacek Kalisiak pisze:Zostało na forum zareklamowane forum LUCANUS. Przeglądając je trafiłem na ciekawą stronę:

W związku z tym pozwolę sobie zapytać kózkarzy o gatunki tam pokazane.
Czy może one też już są powszechnie znane jako występujące w Polsce?

Trichoferus campestris (Faldermann, 1835) -
ile stanowisk?
Leiopus femoratus Fairmaire 1859
Agapanthia cynarae Germar, 1817

Bo widzę pracowicie uzupełniany temat o gatunkach nowych dla CPC, a gatunki Polskie to jakieś takie albo zaniedbane, albo w tajemnicy utrzymywane  :?:   :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Nie rozumiem do końca Twojego pytania Jacku. Postawiłeś je tak, jakby te gatunki już były znane (powszechnie) z Polski, tymczasem na tej stronie takiej informacji znaleźć nie mogę, więc moje pytanie:

Dlaczego zakładasz, ze L.femoratus i A.cynarae są z Polski w jakikolwiek sposób znane?

Poza T.campestris (1 stanowisko, drugie wypłynęło w trakcie pisania pracy więc uwzględnione w niej nie zostało) nie słyszałem o żadnym przypadku złowienia A.cynarae czy L.femoratus, chociaż widać z map, ze należy się ich spodziewać i to jest chyba tylko kwestia czasu znalezienia ich u nas.

Teoria, że gatunki są znane ale utrzymywane w tajemnicy ma pewnie jakieś podłoże, ale jak na razie dla mnie to teoria spiskowa.

PS. Na stronie piszą:

Odnośnie L.femoratus:
Відомостей про поширення виду в Австрії, Швейцарії, Німеччині, Польщі, Чехії та Словаччині наразі немає.

Informacji o gatunku w Austrii, Szwajcarii, Niemcy, Polska, Czechy i Słowacja nie ma.
Możliwość znalezienia A.cynarae nie jest takie oczywista, bo już samo jej stanowisko na Ukrainie leży daleko od granic jej zwartego zasięgu.
A.cynarae_map.jpg
A.cynarae_map.jpg (83.46 KiB) Przejrzano 2582 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Dopiszę jeszcze, że jest kilka innych gatunków, ktorych należy się w Polsce spodziewać jak np. A.smaragdulus, A.dahli, C.filum, C.rhamni, D.pedestre, A.scabricorne, S.erythroptera, P.fasciatum (szerzej opowiadałem o tym podczas referatu na zebraniu sekcji entomologicznej ŁO PTE w 2011, w referacie były mapki, dyskusja.... tylko słuchaczy nie było :-( dlatego forum pozostaje znacznie lepszą formą komunikacji niż spotkania (chociaż trochę to nieszczęśliwe, że forum musi zastępować bezpośrednią komunikację).
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Jacku, ja też nie rozumiem twojego postu! Ja po prostu pytam, czy może jest już jakaś wiedza o tym, że te gatunki w Polsce występują. Jest w tym coś złego?

Z kózkarzami widzę trzeba obchodzić się jak z jajkiem :mrgreen: Jak zapytać, czy mają jakieś propozycje, jakie gatunki nowe mogą zostać odnalezione w Polsce, to pytanie głupie! Jak poinformować, że ukazał się artykuł z nowym gatunkiem, to informacja głupia, bo już wszyscy wiedzą. Jak podać link do strony pokazującej, że są w ekspansji kózki blisko naszej granicy, też niedobrze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Spokojnie - zasugerowałeś, że
gatunki Polskie to jakieś takie albo zaniedbane, albo w tajemnicy utrzymywane
a to sugeruje, że wiadomo jest więcej tylko nikt o tym nie pisze (z zaniedbania bądź z chęci utrzymania tajemnicy). I to spowodowało moje zdziwienie, skąd taka interpretacja.

Tymczasem samo zagadnienie, strona Andrieja Zamoroki są bardzo ciekawe i warto się komunikować w zakresie takich zjawisk jak ekspansja gatunków w stronę granic naszego kraju.
Jacek Kalisiak pisze:Jak zapytać, czy mają jakieś propozycje, jakie gatunki nowe mogą zostać odnalezione w Polsce, to pytanie głupie!
Kiedy tak było? To bardzo dobre pytanie zasługujące na oddzielny temat i dyskusję.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Jacku, nie zawsze warto wracać do szczegółów z przeszłości, jak ktoś chce to znajdzie ;)

Rozumiem, że pewne wiadomości utrzymuje się w dyskrecji, a za autora odkrycia nikt ich upubliczniać nie powinien. Z drugiej strony jeżeli po podaniu informacji o artykule czytam, że przecież wszyscy to już wiedzą, to dziwne.

Ot widzę ciekawe mapki, może kogoś zainspirują do poszukiwań? Ale może już więcej wiadomo, tak jak w poprzednich przypadkach?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Idąc tropem - trzeba rozejrzeć sie na ciepłych stanowiskach za Leiopus femoratus w Bieszczadach.
Jak na razie brak jakichkolwiek informacji z Polski o nim i o A.cynarae :-) , jak również o A.dahli, na ktorą wyglądała nieco A.villosoviridescens z czerwonymi czułkami.
ODPOWIEDZ