Średnica materiału

Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Średnica materiału

Post autor: Jacek Kurzawa »

Przeglądając dostępną literaturę w poszukiwaniu informacji na temat średnicy zasiedlanego materiału przez Cerambycidae "odkryłem", że ten temat jest milcząco pomijany w większości publikacji. Chciałbym tym zaciekawić kózkarzy po to, by:

- wyszukać te informacje w literaturze
- zwrócić na to baczniejszą uwagę, odnotować, udokumentować przypadki szczególne
- rozpocząć dyskusję na ten temat

Spróbujmy na początku temat przeanalizować na przykładzie jednego gatunku - Monochamus saltuarius.
Przejrzałem dostępną literaturę. Jedyne pozycje, ktore podają średnice to Dominik Starzyk, potem to samo w Katalogu Fauny Polski (1990) oraz Demelt (1966).

Dominik, Starzyk (1983)
"...opada górne części strzały oraz cieńsze gałązki o grubości 2 - 5 cm."

KFP (1990):Opada wierzchołkowe części pni usychających drzew, gałęzie i ich tylce średnicy 2-5 cm, zarówno na drzewach stojących, jak i powalonych, także leżące na ziemi obłamane lub ścięte gałęzie.

Demelt (1966:85):
" in schwacheren Asten von 3-4 cm Durchmesser..."

Przejrzałem ponadto: Heyrovsky (1955), Klausnitzer (1975), Cherepanov (1983) , Danilevsky Miroshnikov (Kaukaz 1985), Villiers (1978), Harde (1966), Plavilstchikov (1958) a nawet Reitter (1912) oraz monografie dot. larw: Mamajev, Danilevsky 1975, Svacha 2001.

Wygląda więc na to, ze wg danych literaturowych M.saltuarius zasiedla gałęzie o średnicy 2-5 cm.

Wczoraj odnotowałem żerowiska M.saltuarius na gałęzi gr. 1 cm (4 larwy) oraz na przy podstawie pnia o średnicy ok 25 cm.

Może ktoś znajdzie jeszcze jakieś materiały na temat średnicy zasiedlanego materiału przez M.saltuarius?
Wojciech Szczepański

Re: Średnica materiału

Post autor: Wojciech Szczepański »

""Opada górną część strzały oraz cieńsze gałęzie grubości 2 - 6 cm drzew stojących... " (Dominik, Starzyk 2004).
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Dzięki, tego nowego wydania nie mam, jak widać tu już jest 6 nie 5 cm. Dolna granica bez zmian...
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98

Post autor: Wujek Adam [†] »

Nie śledząc literatury w tym temacie mogę się podzielić własnymi obserwacjami dotyczącymi preferencji sortymentowej omawianego gatunku:
M. saltuarius (tzn. larwy, poczwarki i młode imagines w kolebach) znajdowałem w sosnach i świerkach o przekroju 10 - 80 mm. Były to zarówno gałęzie (świerk) jak i strzały (sosna i świerk) drzew stojących oraz leżących.
Nigdy nie obserwowałem zasiedlania podstaw pni, a tym bardziej drzew o średnicy ok. 25 cm.
Jeżeli zaiste tak się stało, to ten fakt wydaje mi się jeśli nie mało prawdopodobny, to nieswoisty, okazjonalny i nieczęsty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”