Aeshna juncea?
Aeshna juncea?
Witam,
6.09 oglądałem ważki w okolicach Bieszkowic k. Gdyni. Dużo żagnic, najwięcej A.subarctica, trochę A.grandis. Mnóstwo S.danae, pojedyncze S.sanguineum czy S.vulgatum. Tandemy liczne L.sponsa i trochę samców E.yathigerum. Trafiła się nawet S.metalica.
No i to co na zdjęciu. Zupełnie inna plamka niż u subarctic, oznaczyłem ją jako A.juncea. Czy słusznie?
Pozdrawiam
Szymon
6.09 oglądałem ważki w okolicach Bieszkowic k. Gdyni. Dużo żagnic, najwięcej A.subarctica, trochę A.grandis. Mnóstwo S.danae, pojedyncze S.sanguineum czy S.vulgatum. Tandemy liczne L.sponsa i trochę samców E.yathigerum. Trafiła się nawet S.metalica.
No i to co na zdjęciu. Zupełnie inna plamka niż u subarctic, oznaczyłem ją jako A.juncea. Czy słusznie?
Pozdrawiam
Szymon
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:09:06 12:49:00Image taken on:wtorek, 6 września 2011, 10:49Focus length:53 mmShutter speed:1/180 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:PENTAX K-7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:09:06 12:48:40Image taken on:wtorek, 6 września 2011, 10:48Focus length:53 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:PENTAX K-7
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: Aeshna juncea?
Słusznie. Na potylicy tam gdzie tylna krawędź oka jest lekko wycięta jest żółtawa plamka, u subarctica jej nie ma.
przypadkiem ta fota wyświetliła mi się obok zdjęcia ze strony Ewy i jest to ważka IDENTYCZNA
jeśli chodzi o wzór na tułowiu. Niemniej choć ważka ta przed złapaniem wydawała mi się "inna", to jednak ze 3 subarctiki też mi się wydawały "inne". Do tego chyba oba te gatunki są względem siebie terytorialne. Ergo - w terenie bez złapania nie ma szans na odróżnienie... czy się mylę?
pozdrawiam
Szymon

pozdrawiam
Szymon
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Bardzo są do siebie podobne. Mam je obok swojej działki obie na tym samym leśnym jeziorku. W locie ich nie odróżniam nawet po zachowaniu, obie od innych żagnic są zwrotniejsze, wydają się szybsze, prawie nie zawisają, często zmieniają kierunek lotu. Złapać też je trudno, bo latają tam nad turzycowiskiem z dala od brzegu.
No to ja przedwczoraj miałem lepiej, bo łapałem każdą
poza samicami co wiały na drugą stronę oczka.
Pozdrawiam
Szymon
PS. Jedną (subarctica), lekko pokiereszowaną, ale całą, martwą (samca) znalazłem . Może ktoś jest zainteresowany? Ja jej nie mogę mieć, wszak chroniona. A formy wiem że to mniej typowe.

Pozdrawiam
Szymon
PS. Jedną (subarctica), lekko pokiereszowaną, ale całą, martwą (samca) znalazłem . Może ktoś jest zainteresowany? Ja jej nie mogę mieć, wszak chroniona. A formy wiem że to mniej typowe.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
To pewnie kwestia sprawności w posługiwaniu się siatką. Nie jestem w tym dobra, choć miewam sukcesy.
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
U Ewy był jeszcze ten problem ,że w strefie pła kiedy zaczynał się zwarty szuwar C. rostrata nieźle się zapadałem, o szybkim poruszaniu się nie było mowy
. A bardziej przy brzegu do pasa sitów nie chciały podlatywać.

- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Próbowałam tego będąc tam sama i szczerze mówiąc bez asekuracji nie mam ochoty... Było mokro!
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Faktycznie trudno je w locie odróżnić, subarctica jest ciut mniejsza, ma niemal czarne przydatki a juncea brązowawe ale to wszystko niuanse zbyt drobne by je wykorzystywać. Juncea jest w porównaniu do subarctica bardziej stała jeśli idzie o wzór i ubarwienie (ale nie samice
).

- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
To prawda, ale dla mnie najtrudniejszy jest brak skali porównawczej. Gdyby one latały tłumnie i razem byłoby łatwiej. Jednak latają daleko ode mnie, nigdy dostatecznie blisko siebie i zauważenie w locie tych niuansów jest raczej niemożliwe. Pewnie trzeba do tego większego opatrzenia. Cóż zauważyłam je dopiero w zeszłym roku...