Wpływ wilgotności na aktywność motyli nocnych

Sójka

Wpływ wilgotności na aktywność motyli nocnych

Post autor: Sójka »

Potrzebuję fachowej opinii osoby znającej się na motylach w sprawie pewnej kwestii. Otóż robiłam pracę badawczą odnośnie aktywności motyli nocnych w zależności od warunków atmosferycznych. Z badań wyszło mi że m.in im większa wilgotność tym aktywność motyli wzrasta. Moje pytanie jednak brzmi : Dlaczego tak się dzieje? Czy może ma to związek z mniejszą utratą wody z organizmu gdy wilgotność jest stosunkowo wysoka? Patrząc po motylach całego świata widać, że wilgotność ma duże znaczenie, bo np. motyle z lasów deszczowych, gdzie wilgotność jest bardzo wysoka, osiągają dosyć duże rozmiary. Dlaczego wiec wilgotność ma aż takie znaczenie?
Po drugie chciałabym żebyście napisali mi tytuły znanych wam książek w których jest omawiana reakcja motyli na zmienne warunki atmosferyczne ( w swojej pracy muszę podać źródła mojej wiedzy). Za wszelka pomoc będę dozgonnie wdzięczna :)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Wpływ wilgotności na aktywność motyli nocnych

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie piszesz, jakie wykonywałaś badania - w laboratorium, czy w terenie. W naturze bowiem, jak się wydaje, ta zależność nie jest bezpośrednia. Na ogół wzrost wilgotności powietrza jest związany z zachmurzeniem i opadami. Wzrost zachmurzenia powoduje bowiem wzrost temperatury powietrza (a bezpośrednio spadek wypromieniowania tegoż ciepła do atmosfery i kumulację w niskich, przyziemnych warstwach powietrza). A właśnie wzrost temperatury powoduje wzrost aktywności motyli. I drugi aspekt sprawy - wzrost zachmurzenia jest często związany z frontami burzowymi, a te powodują silny wzrost natężenia pola elekrostatycznego. Motyle zaś są bardzo czułe na zmiany pola elektrostatycznego (elektrotaksja). Nie wiem, czy te wszystkie czynniki były brane pod uwagę, bo silnie zakłócają poprawność wysnuwanych wniosków. Sporo na ten temat można znaleźć w pracy prof. S. F. Adamczewskiego "Zagadnienia migratyzmu u motyli".
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Powinnaś koniecznie przeczytać tą publikację :
BUSZKO J., NOWACKI J. (1990): Łowność sówkowatych (Lepidoptera, Noctuidae) na światło i przynętę pokarmową w zależności od temperatury i wilgotności powietrza. Wiad. Entomol., 9: 13-20.
BUSZKO J., NOWACKI J. (1991): Aktywność zimowa sówkowatych (Lepidoptera, Noctuidae). Wiad. Entomol., 10: 35-41.
Sójka

Post autor: Sójka »

A czy wiesz może gdzie mogłabym ją zdobyć?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

To numer archiwalny z 1990 roku. Można zapytać w Bibliotece PTE we Wrocławiu: wanatan@biol.uni.wroc.pl
ODPOWIEDZ