Motyle Śląska Cieszyńskiego

Łukasz

Motyle Śląska Cieszyńskiego

Post autor: Łukasz »

Właśnie jestem w trakcie pisania pracy naukowej o występowaniu motyli dziennych na obszarze Pogórza Cieszyńskiego i Beskidu Śląskiego i poszukuję pewnych istotnych danych. Brakuje mi informacji o występowaniu motyli (szczególnie tych rzadszych/wymarłych) po roku 1945. W tym momencie mogę jedynie liczyć na (niezbyt obfite) informacje z kolekcji przechowywanych w Muzeum w Bytomiu (zbiory W. Rychtera, Spalteinsteina, Drozda, M. Bielewicza) oraz na dane od p. H. Brzeziny. Prawdopodobnie jeszcze ciekawe rzeczy mogą być w kolekcji S. Tolla, ona jednak jest w Krakowie (ktoś coś wie na ten temat, czy jest dostępna?).
Pytanie do wszystkich: czy znacie osoby bądź macie wiadomości o kolekcjach związanych z w/w terenem? Bardzo proszę o pomoc!!
Awatar użytkownika
Trpaslik
UTM: CA51

Re: Motyle Śląska Cieszyńskiego

Post autor: Trpaslik »

Łukasz, tak jak Ci wspominałem jedź do muzeum przyrodniczego Forysiów w Bielsku-Białej.
Ja tam wprawdzie byłem ostatni raz 10 lat temu i nie wiem jak teraz jest ze zwiedzaniem ale musisz to zobaczyć. Telefon do muzeum: 33 814 33 19

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dom_Przyro ... ia%C5%82ej
Łukasz

Re: Motyle Śląska Cieszyńskiego

Post autor: Łukasz »

Dzięki, na pewno tam się przejadę! Też byłem wiele lat temu, ale niewiele pamiętam. Niestety jednak chyba ten zbiór nie będzie za bardzo pomocny, bo ich motyle pochodzą z najbliższych okolic Bielska, a nie Śląska Cieszyńskiego, na którym tak bardzo mi zależy :(:(
PS. wysłałem emaila :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”