Witajcie :) Chorwackie eskapady

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Francis_Drake

Witajcie :) Chorwackie eskapady

Post autor: Francis_Drake »

Witam!

Jestem hodowcą modliszek:) mam aktualnie kilka gatunków jedna parka nawet kopuluje od kilku godzin :P
Ale nie o tym... Zdarzyło mi się zrobić parę patentów żeglarskich i na koniec września jadę do Chorwacji na tydzień na jacht. Będą to okolice Splitu. Zastanawiam się w jakiej fazie rozwojowej mogą być wtedy chorwackie modliszki i czy jest możliwość pozyskania jakiś okazów bądź ootek??

Pozdrawiam
Stach
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Re: Witajcie :) Chorwackie eskapady

Post autor: PawełB »

we wrześniu to będą same imago, już w połowie sierpnia widywałem imago czatujące na roślinach. Ze znalezieniem tam modliszek nie ma problemu, tyle że raczej musisz zejść na ląd :).
Francis_Drake

Post autor: Francis_Drake »

ano :) Będzie bardzo przyjemny wypad, bo dla jakiejś firmy robimy regaty, będą krótkie trasy więc mało pływania :) Na forum TCP nie znalazłem informacji o tym jakie modliszki można tam spotkać ...
Domyślam się że będzie M.regiliosa ,Rivetina balcanica, Empusa pennata ... Może sami spotkaliście coś innego ??

Pozdrawiam
Stach
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Właśnie jestem w Chorwacji i już udało mi się znaleźć 3 modliszki, każda innego gatunku. Niestety nie mam totalnie żadnego doświadczenia jeśli chodzi o oznaczanie, znasz może jakąś stronę ze spisem chorwackich gatunków?
edit: już zidentyfikowałem E. pennata - jest cudowna, ale najmniejsza z tej trójki (ok. 2cm).
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Francis_Drake pisze:Na forum TCP nie znalazłem informacji o tym jakie modliszki można tam spotkać ...
Z tego skorzystajcie:
http://www.faunaeur.org/distribution.php
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”