agestis czy lazurek
-
agestis czy lazurek
mam problem z oznaczeniem modraszka ze zdjęć. Fotka z 9 lipca 2011, kwadrat EC95- woj. lubelskie.
za agestisem przemawia odległość między druga czarna kropką a pierwszą pomarańczową na tylnym skrzydle i ułożenie dwóch pierwszych czarnych kropek na tylnym skrzydle obok siebie, za lazurkiem strzepina biała na tylnym i brązowa na przednim skrzydle(wg mnie), lekki nalot niebieski w nasadowej części skrzydeł. Dla mnie tragedia do oznaczenia. No i lazurek chyba nigdy nie był wykazywany z tego kwadratu a nawet części województwa, bo to zachód lubelskiego!!! Czy ktoś pomoże? Dodam, że widziałem go tylko jednego dnia, no i siedział na macierzance piaskowej a nie na sparcecie
za agestisem przemawia odległość między druga czarna kropką a pierwszą pomarańczową na tylnym skrzydle i ułożenie dwóch pierwszych czarnych kropek na tylnym skrzydle obok siebie, za lazurkiem strzepina biała na tylnym i brązowa na przednim skrzydle(wg mnie), lekki nalot niebieski w nasadowej części skrzydeł. Dla mnie tragedia do oznaczenia. No i lazurek chyba nigdy nie był wykazywany z tego kwadratu a nawet części województwa, bo to zachód lubelskiego!!! Czy ktoś pomoże? Dodam, że widziałem go tylko jednego dnia, no i siedział na macierzance piaskowej a nie na sparcecie
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:09 10:05:15Image taken on:sobota, 9 lipca 2011, 08:05Focus length:7.6 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:09 10:05:27Image taken on:sobota, 9 lipca 2011, 08:05Focus length:7.6 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
Re: agestis czy lazurek
Przede wszystkim to ułożenie plamek na tylnym skrzydle, o których piszesz oraz komplet czerwonych plamek na przednim skrzydle wskazuje na A.agestis.
-
Re: agestis czy lazurek
Dzięki Wielki,
również skłaniałem się za agestisem, ale "szukałem" potwierdzenia.
również skłaniałem się za agestisem, ale "szukałem" potwierdzenia.