Skakun olbrzym
- Aleksander Chmiel
- Kontakt:
Skakun olbrzym
Mam matecznik skakunów na młodych świerkach. Od kilku lat fotografuje małe - kilkumilimetrowe osobniki. W tym roku pokazały sie bardzo późno. Wczoraj sfotografowałem dotąd nie spotykanego "wielkuluda" ponad 10mm. Proszę o identyfikację.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:07 08:03:01Image taken on:czwartek, 7 lipca 2011, 06:03Focus length:150 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:200Camera-model:DMC-G1
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:07 07:55:55Image taken on:czwartek, 7 lipca 2011, 05:55Focus length:150 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:200Camera-model:DMC-G1
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Skakun olbrzym
Rzeczywiście, wygląda na samicę E. arcuata. Ale ponad 10 mm dc to przesada - tyle to może mieć Marpissa muscosa, E. arcuata osiąga jakieś 7-8 mm góra.
- Aleksander Chmiel
- Kontakt:
Dziękuję.
Wracam dzisiaj na wieś. Postaram się zmierzyć szerokość świerkowych igieł w naturze i na zdjęciu (obok pająka).
W ten sposób zamiast "na oko" będę miał lepsze przybliżenie wielkości pająka, a mam go również uchwyconego z boku.
Byłem wędkarzem, może zatem przyłożyłem wedkarską miarę, chociaż staram się nad tym panować. Nie mniej tak dużego skakuna(fotografuję je od 4 lat) jeszcze nie widziałem.
Wracam dzisiaj na wieś. Postaram się zmierzyć szerokość świerkowych igieł w naturze i na zdjęciu (obok pająka).
W ten sposób zamiast "na oko" będę miał lepsze przybliżenie wielkości pająka, a mam go również uchwyconego z boku.
Byłem wędkarzem, może zatem przyłożyłem wedkarską miarę, chociaż staram się nad tym panować. Nie mniej tak dużego skakuna(fotografuję je od 4 lat) jeszcze nie widziałem.
- Aleksander Chmiel
- Kontakt:
Igły na młodym "skakunowym" świerku maja szerokość 1,2-1,5mm, zatem skalując wychodzi na to że ten skakun ma dobrze ponad 10mm. Olbrzyma juz więcej nie spotkałem. Na gałęzi siedziała natomiat żaba; pewnie przychodzi tutaj właśnie na skakuny, bo w tym roku jakoś ich mało.