Proszę fachowców o pomoc.

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ted47
UTM: warszawa

Proszę fachowców o pomoc.

Post autor: ted47 »

Nawiedziła mnie inwazja takich niezbyt sympatycznych robaczków ( jak w załączniku) brunatno czarne o długości ok 1.5 mm. Jest ich dużo i rozłaziły mi się po całym mieszkaniu. Czy mam się czego obawiać i jakie stwarzają zagrożenie, proszę o pomoc !
Załączniki
robal.jpg
robal.jpg (20.35 KiB) Przejrzano 1786 razy
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Re: Proszę fachowców o pomoc.

Post autor: Kamil Mazur »

Nie sadze zeby Cie zaatakowaly bo nie wysysaja mozgu ani nie pija krwi :)
Nic nie widze na zdjeciach ale tak na oko to jakies gasienice Lymantriidae.
A co do tego czy sympatyczne - to ja takie lubie - im bardziej kudlate tym fajniejszy gatunek :)
ted47

Nie przypuszczałem ,że z takiego maleństwa może się wykluć motylek. Złapałem kilka do słoika i co im dać do pożywienia ? zobaczę w co się przepoczwarzą.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

co im dać do pożywienia ?
Nie sposób tego określić na pewno - bo nie sposób je z takich zdjęć rozpoznać. Spróbuj zebrać w okolicy domu listki rosnących drzew lub krzewów, może wybiorą sobie same, co im odpowiada. Niektóre brudnice są polifagami - zjedzą prawie wszystko (no może poza schabowym :) ), ale skoro pojawiły się w domu, to gdzieś w pobliżu musiały mieć roślinę pokarmową.
Jest jeszcze taka opcja, że do mieszkania wleciała niedawno samiczka, nie umiała się wydostać, i zniosła jaja, z których wylęgły się owe gąsieniczki. W ostateczności spróbuj im dać sałatę - to taki uniwersalny pokarm.
ted47

Dałem już listki kwiatków które hoduję na balkonie, zobaczymy co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

listki kwiatków które hoduję na balkonie
Warto może zauważyć, że sporo roślin kwiatowych, hodowanych w doniczkach na balkonie (np. surfinie, petunie, fuksje, pelargonie i t.d.) to nie są nasze rodzime rośliny. Pochodzą z Ameryki Śr. bądź płd. Azji i nie nadają się do karmienia "naszych" gatunków motyli. Staraj się je żywić roślinami występującymi naturalnie w naszych biotopach.
ODPOWIEDZ