Exocentrus punctipennis Mulsant et Guillebeau, 1856
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Exocentrus punctipennis Mulsant et Guillebeau, 1856
18 maja szukałem Ex.punctipennis na wiązach. Tego gatunku dotychczas nie zbierałem w Tomaszowie (w Radomiu tak, z Markiem [Miłkowskim] w czasie wspólnej wycieczki terenowej, ale to było wiele lat temu).
Wiązy są i to całkiem sporo i całkiem duże. Na niektorych nic nie widać, ale na niektórych jest wiele suchych gałęzi w dolnej częsci korony. Żerowiska było widać golym okiem. Przełamywałem gałązki i jak można się było spodziewać, gałązka pękła własnie w miejscu, gdzie byla kolebka poczwarkowa. W kolebce była larwa, całkiem jeszcze ruchliwa, jeszcze przygotowywała kolebkę.
Zebralem do domu wiekszą ilość gałązek. 30 maja w hodowlarce pojawił się pierwszy Ex.punctipennis, ale to musiał być jakiś "wcześniak", bo przecież niedawno jeszcze byly larwy w kolebkach.
Podjechalem jeszcze sprawdzić czy w terenie są poczwarki i zebrać jeszcze trochę gałęzi. Pod koniec poszukiwań, na grubszej gałęzi odslonilem kolebkę poczwarkową z poczwarką, na szczęscie nie uszkodzilem jej.
Kilka fotek poniżej, Ex.punctipennis już wkrótce pojawi się w terenie.
Wiązy są i to całkiem sporo i całkiem duże. Na niektorych nic nie widać, ale na niektórych jest wiele suchych gałęzi w dolnej częsci korony. Żerowiska było widać golym okiem. Przełamywałem gałązki i jak można się było spodziewać, gałązka pękła własnie w miejscu, gdzie byla kolebka poczwarkowa. W kolebce była larwa, całkiem jeszcze ruchliwa, jeszcze przygotowywała kolebkę.
Zebralem do domu wiekszą ilość gałązek. 30 maja w hodowlarce pojawił się pierwszy Ex.punctipennis, ale to musiał być jakiś "wcześniak", bo przecież niedawno jeszcze byly larwy w kolebkach.
Podjechalem jeszcze sprawdzić czy w terenie są poczwarki i zebrać jeszcze trochę gałęzi. Pod koniec poszukiwań, na grubszej gałęzi odslonilem kolebkę poczwarkową z poczwarką, na szczęscie nie uszkodzilem jej.
Kilka fotek poniżej, Ex.punctipennis już wkrótce pojawi się w terenie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:18 14:08:19Image taken on:środa, 18 maja 2011, 12:08Focus length:55 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D300
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:18 13:53:30Image taken on:środa, 18 maja 2011, 11:53Focus length:55 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D300
-
- gałązki przelamują się zazwyczaj w miejscach gdzie sa kolebki poczwarkowe (tak samo jak przy poszukiwaniach G.abdominalis)
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:18 14:00:02Image taken on:środa, 18 maja 2011, 12:00Focus length:55 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D300 -
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:01 18:29:05Image taken on:środa, 1 czerwca 2011, 16:29Focus length:55 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D300
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:01 18:28:49Image taken on:środa, 1 czerwca 2011, 16:28Focus length:55 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D300
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Re: Exocentrus punctipennis
oczywiście chodzi o Marka Miłkowskiego, który ostatnio rzadko odwiedza forum. Serdeczne pozdrowienia...Jacek Kurzawa pisze:18 maja szukałem Ex.punctipennis na wiązach. Tego gatunku dotychczas nie zbierałem w Tomaszowie (w radomiu tak, z Markiem oczywiscie, ale to było wiele l
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
A to ten okaz z 30.5.2011 (gałęzie zebrane 18.5.2011).
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:01 21:29:17Image taken on:środa, 1 czerwca 2011, 19:29Focus length:55 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/9ISO speed rating:640Camera-model:NIKON D300
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Z poczwarki zebranej przedwczoraj (na fotkach w poprzednim poscie) już wykształcilo się imago. W terenie pewnie już zaczynają sie pojawiac, więc to był ostatni moment na pozyskanie gatunku w drodze "hodowli".
Wybieram się właśnie na materiał wiązowy w celu pozyskania do hodowli E. punctipennis i tu mam małe pytanko do Szacownych Kolegów kózkarzy. Mianowicie czy bierka wiązowa szczególnie preferuje jakiś gatunek wiązu czy nie ma to znaczenia
U mnie bowiem przeważa wiąz pospolity rosnący zazwyczaj na wilgotnych stanowiskach, najczęściej wzdłuż cieków i zbiorników wodnych.
pzdr. Przemek

U mnie bowiem przeważa wiąz pospolity rosnący zazwyczaj na wilgotnych stanowiskach, najczęściej wzdłuż cieków i zbiorników wodnych.
pzdr. Przemek
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Na takich wiązach własnie spotykam u siebie - przy wodzie, duże nasłonecznienie.Przemek K pisze: wiąz pospolity rosnący zazwyczaj na wilgotnych stanowiskach, najczęściej wzdłuż cieków i zbiorników wodnych.
Dzięki Jacku za info
w takim razie Husqvarna w dłoń i do lasu na patyki.

-
- Podziękowano: 2 times
Bierki to jest taka gra, chyba ze SląskaPrzemek K pisze:Wybieram się właśnie na materiał wiązowy w celu pozyskania do hodowli E. punctipennis i tu mam małe pytanko do Szacownych Kolegów kózkarzy. Mianowicie czy bierka wiązowa szczególnie preferuje jakiś gatunek wiązu czy nie ma to znaczenia :?:
pzdr. Przemek

E. punctipennis hodowałem z wiązów rosnących w różnych środowiskach - zarówno w gęstych kępach zadrzewień wiązowych, jak i z samotnego wiązu na polanie po wyrębie. Nie miało też znaczenia, czy rosły blisko wody, czy nie (mam go np. z jednego z parków w Warszawie).
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Re: Exocentrus punctipennis Mulsant et Guillebeau, 1856
Jest tak jak pisze Marek. Nie ma znaczenia czy jest to wiąz rosnący nad rzeką czy na polanie. Opada on zarówno gałęzie jak i cienkie "pnie" takie około 5-6 cm.
Czy ze Śląska tego nie wiem, ale gra fajna, towarzyska. Ćwiczy silną wolę, koncentrację i zręczność, co w entomologii niezmiernie się przydajeMarek Wełnicki pisze: Bierki to jest taka gra, chyba ze Sląska![]()

Wracając do tematu, na razie żerowisk E. punctipennis na wiązach nie spotkałem ale zostało jeszcze parę stanowisk w mojej okolicy do sprawdzenia więc miejmy nadzieję

Za okazaną pomoc i zainteresowanie bardzo dziękuję

pzdr.Przemek
Pisząc wiąz pospolity - to właściwie o jaki wiąz chodzi? W naszym kraju mamy 3 gatunki rodzime i pewnie kilka obcych, ale o pospolitym nie słyszałam. Zresztą gdyby taki był to zapewne i tak już nie byłby pospolity - ogłodki zrobiły swoje.
Pozdrawiam,
Entomonka
Pozdrawiam,
Entomonka
Bardzo dziękuję za info.
Posługuję się satrodawnymi książkami i brak w nich czegoś takiego jak wiąz pospolity. No, ale jak widać nie tylko w kózkach taksonomowie nie próżnują.

Posługuję się satrodawnymi książkami i brak w nich czegoś takiego jak wiąz pospolity. No, ale jak widać nie tylko w kózkach taksonomowie nie próżnują.
WitamENTOMONKA pisze:Pisząc wiąz pospolity - to właściwie o jaki wiąz chodzi? W naszym kraju mamy 3 gatunki rodzime i pewnie kilka obcych, ale o pospolitym nie słyszałam. Zresztą gdyby taki był to zapewne i tak już nie byłby pospolity - ogłodki zrobiły swoje.
Pozdrawiam,
Entomonka
Kolega Sebastian wyjaśnił już sprawę

Co do ogłodków, to święta racja są praktycznie na każdym U. minor

Pozdrawiam
Przemek
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Tylko że to nie ogłodki są główną przyczyną zamierania wiązów a Ophiostoma ulmi i O. novoulmi. Ogłodki są wektorem przenoszącym wyżej wymienione grzyby.