Mój zeszyt z gąsienicami do oznaczenia.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Mój zeszyt z gąsienicami do oznaczenia.
Postanowiłem umieszczać okazy które znajdę, w jednym wątku. Na początek proszę o namiary gdzie szukać 3 zawodników z poniższych zdjęć. Strona lepidoptera.eu dziś mi nie wchodzi.
Pierwsza 'tęczowa' znaleziona na Chabrze Bławatku wielkość około 7mm.
Druga, około 3cm znaleziona na pokrzywach, występowały tam w bardzo dużym skupisku.
Trzecia 'włochata' około 6cm znaleziona na liści Ostu.
Pierwsza 'tęczowa' znaleziona na Chabrze Bławatku wielkość około 7mm.
Druga, około 3cm znaleziona na pokrzywach, występowały tam w bardzo dużym skupisku.
Trzecia 'włochata' około 6cm znaleziona na liści Ostu.
- Załączniki
- g1.jpg (13.12 KiB) Przejrzano 728 razy
- g2.jpg (35.68 KiB) Przejrzano 728 razy
- g3.jpg (43.97 KiB) Przejrzano 728 razy
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 maja 2011, 20:12 przez Diesel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Mój zeszyt z gąsienicami do oznaczenia.
A ja bym typował tak:
Nr. 3: Arctia caja
Nr. 2: Inachis io
Nr. 1: może (na 33.3% zaledwie) Diloba caeruleocephala, ale tu przyznaję, że sugeruję się moim dzisiejszym znaleziskiem na tarninie...
Nr. 3: Arctia caja
Nr. 2: Inachis io
Nr. 1: może (na 33.3% zaledwie) Diloba caeruleocephala, ale tu przyznaję, że sugeruję się moim dzisiejszym znaleziskiem na tarninie...
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Diloba na chabrze? To prędziej jakiś mikrus będzie; gorzej, że zdjęcie niczego nie ułatwia.Jarosław Wenta pisze:Nr. 1: może (na 33.3% zaledwie) Diloba caeruleocephala, ale tu przyznaję, że sugeruję się moim dzisiejszym znaleziskiem na tarninie...
Resztę oznaczyłeś dobrze.
http://www.lepiforum.eu/cgi-bin/lepiwik ... bersichtenDiesel pisze:Na początek proszę o namiary gdzie szukać 3 zawodników z poniższych zdjęć. Strona lepidoptera.eu dziś mi nie wchodzi.
http://www.ukleps.org/
OK, to ja jeszcze uzupełnię o informacje dla mnie ważne:
❷ Inachis io (Rusałka pawik)
Rośliny żywicielskie:
Pokrzywa zwyczajna, Chmiel zwyczajny
Uwagi:
● Gąsienice najczęściej tworzą wspólne gniazdo na miękkich liściach wierzchołkowych.
❸ Arctia caja (Niedźwiedziówka kaja, niedźwiedziówka nożówka, niedźwiedziówka gosposia)
Rośliny żywicielskie:
Brzoza, Olsza, Wierzba, Topola, Rozchodnik, Porzeczka, Poziomka, Malina, Wiązówka błotna, Tawuła, Jabłoń, Jarząb, Głóg, Śliwa, Koniczyna, Jasnota, Babka, Krwawnik pospolity, (zdaje się że także oset? -na nim została znaleziona)
Uwagi:
● Włoski parzące gąsienic mogą powodować pokrzywki, wysypki na tle alergicznym (reakcje histaminowe) lub zapalenie spojówek.
● W razie niebezpieczeństwa gąsienice spadają na ziemię zwijając się w kłębek i udają martwe
Co do ❶ to mimo długich poszukiwań nie udało mi się jej jej oznaczyć.
❷ Inachis io (Rusałka pawik)
Rośliny żywicielskie:
Pokrzywa zwyczajna, Chmiel zwyczajny
Uwagi:
● Gąsienice najczęściej tworzą wspólne gniazdo na miękkich liściach wierzchołkowych.
❸ Arctia caja (Niedźwiedziówka kaja, niedźwiedziówka nożówka, niedźwiedziówka gosposia)
Rośliny żywicielskie:
Brzoza, Olsza, Wierzba, Topola, Rozchodnik, Porzeczka, Poziomka, Malina, Wiązówka błotna, Tawuła, Jabłoń, Jarząb, Głóg, Śliwa, Koniczyna, Jasnota, Babka, Krwawnik pospolity, (zdaje się że także oset? -na nim została znaleziona)
Uwagi:
● Włoski parzące gąsienic mogą powodować pokrzywki, wysypki na tle alergicznym (reakcje histaminowe) lub zapalenie spojówek.
● W razie niebezpieczeństwa gąsienice spadają na ziemię zwijając się w kłębek i udają martwe
Co do ❶ to mimo długich poszukiwań nie udało mi się jej jej oznaczyć.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Diesel, rób sobie takie prywatne notatki w prywatnym - realnym - notesie. Forum to nie blog. A takie podstawowe rzeczy albo są większości tu znane, albo do wygooglania w 5 sekund.
-