Dziwny owad
Dziwny owad
Witam.
Ostatnio siedząc na podwórku zobaczyłem jak spokojnie lata coś malutkiego białego... złapałem i ku mojemu zdziwieniu ujrzałem to co na zdjęciu. Na początku myślałem że to jakaś muszka zaplątała się w białe nasionka z topoli (jak dobrze pamiętam - Anemochoria) ale chyba to jest jakaś odmiana albo mutacja jakiegoś owada. Czy ktoś wie może co to takiego?
Ostatnio siedząc na podwórku zobaczyłem jak spokojnie lata coś malutkiego białego... złapałem i ku mojemu zdziwieniu ujrzałem to co na zdjęciu. Na początku myślałem że to jakaś muszka zaplątała się w białe nasionka z topoli (jak dobrze pamiętam - Anemochoria) ale chyba to jest jakaś odmiana albo mutacja jakiegoś owada. Czy ktoś wie może co to takiego?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:26 18:06:44Image taken on:czwartek, 26 maja 2011, 16:06Focus length:5.4 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:174Camera-model:N79
Re: Dziwny owad
red45 pisze:Zdjęcie nie jest za dobre, ale może to jakiś pasożytniczy grzyb?

Ja obstawiam jednak owada

Mi to wygląda na mszyce.
Dziękuję. Gdybym wiedział, że to z "mszycowatych" to od razu bym ją...Aneta pisze:Phyllaphis fagi.

- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Rany, nie miałem na myśli grzyba jako takiego, tylko owada spasożytowanego przez grzyb!
Zresztą sprawa nieaktualna, bo Aneta podała już rozwiązanie zagadki. Mszyca - bleeee
Zresztą sprawa nieaktualna, bo Aneta podała już rozwiązanie zagadki. Mszyca - bleeee

-