Czyja to kolczasta gąsienica?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Czyja to kolczasta gąsienica?
Witam
Proszę o pomoc w oznaczeniu...
Niziny, Kujawsko Pomorskie, Las
Proszę o pomoc w oznaczeniu...
Niziny, Kujawsko Pomorskie, Las
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:23 10:00:35Image taken on:poniedziałek, 23 maja 2011, 08:00Focus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/13ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D90
Re: Czyja to kolczasta gąsienica?
To gąsienica Brenthis sp. - albo B. ino, albo B. daphne. W Waszych okolicach daphne chyba jest możliwa. Pomocna byłaby roślina żywicielska - B. ino żerują na wiązówce błotnej Filipendula ulmaria (rzadziej na krwiściągu), zaś B. daphne także na malinach. Możesz dać jej właśnie malinę - jeśli jej nie przyjmie, to będzie B. ino. Pod warunkiem oczywiście, że ją w ogóle zabrałeś ze sobą.
Tak czy inaczej masz szczęście, ja przedwczoraj wybrałem się na swoje stanowisko B. ino odkryte w 2010 i nie znalazłem ani jednej gąsienicy...
Tak czy inaczej masz szczęście, ja przedwczoraj wybrałem się na swoje stanowisko B. ino odkryte w 2010 i nie znalazłem ani jednej gąsienicy...
Re: Czyja to kolczasta gąsienica?
Było tam mnóstwo malin, więc raczej daphne.
Nie zabrałem jej, chociaż znalazłem trzy w kilku miejscach - wszystkie na lub w okolicy malin.
Dzięki wielkie
Nie zabrałem jej, chociaż znalazłem trzy w kilku miejscach - wszystkie na lub w okolicy malin.
Dzięki wielkie

-