klucze

Chrząszcze
graż

klucze

Post autor: graż »

Jest kilka pozycji kluczy do rozpoznawania gatunków, tylko mam wrażenie że nie mówią o wszystkim. Tak np. klucz do rozpoznawania biegaczy skupia się głównie na pokrywach (rozumiem najbardziej rzucają się w oczy :)) ale są tez róznice w budowie czułków czy odnóży. Czy jest jakiś klucz który skupia sie właśnie na tym??

pozdr
brakkonta

Post autor: brakkonta »

Grażyno droga. Jeśli cechy taksonomiczne leżą na pokrywach, to klucz leci po nich. Jeśli te nie wystarczą to cech należy szukać w czułkach, odnóżach i wielu, wielu innych miejscach (i te wtedy są ujęte w kluczu). Nie rozumiem, czemu nie wystarczają Ci cechy pokryw. Jasne, że im więcej cech tym pewniejsze oznaczenie, ale jeśli klucz tak to ujął, to znaczy że tak jest dobrze. Czy masz jakiś problem z oznaczeniem - wrzuć zdjęcie, a Koledzy tu pomogą. Biegacze są dla mnie czarną magią, dlatego lepiej będzie jak się wypowiedzą Karabidolodzy.
graż

Właśnie chodzi o to że pokrywy nie wystarczają :smile: . Gdy mam całego owada to nie problem, większość to rozpoznaję nawet po częściach czyli odnóża i czułki, ale zawsze warto wiedzieć więcej. Pracuję nad pokarmówką nietoperzy-więc.....sam rozumiesz :mrgreen:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Re: klucze

Post autor: M. Stachowiak »

graż pisze:Jest kilka pozycji kluczy do rozpoznawania gatunków, tylko mam wrażenie że nie mówią o wszystkim. Tak np. klucz do rozpoznawania biegaczy skupia się głównie na pokrywach (rozumiem najbardziej rzucają się w oczy :)) ale są tez róznice w budowie czułków czy odnóży. Czy jest jakiś klucz który skupia sie właśnie na tym??

pozdr
Nie, takich kluczy nie ma i prawdopodobnie nigdy nie będzie :smile:. Oznaczanie na podstawie szczątków wymaga baaardzo dużego doświadczenia i zawsze obarczone jest ogromnym ryzykiem popełnienia błędu. Na pewno nie jest to zadanie dla początkujących :wink:.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Teoretycznie klucz powinien posługiwać się możliwie najbardziej widocznymi cechami choć nie zawsze się da. Cechy na pokrywach sa super, szczególnie u biegaczy które w porównaniu np z kusakami są naprawdę spore, choć rzecz jasna pewne rzeczy wymagają pewnego opatrzenia. Najważniejsze w twoim problemie to zdobycie zbioru porównawczego, lub przynajmniej dostępu do niego (Mietek na pewno Ci pomoże).
A jeśli już jesteśmy przy kluczach do oznaczania i cechach jakie one zawierają to swego czasu wpadła mi jakaś praca, bodajże o stonkach (nie pamiętam dokładnie) i cechy w kluczu były następujące:

1. Gatunek środkowoeuropejski....
- Gatunek szerzej rozmieszczony....

I co wy na to ;)
Pawel Jaloszynski

Re: klucze

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Oznaczanie tego rodzaju szczatkow na podstawie kluczy jest pomyslem calkowicie chybionym i doprowadzi do masy bledow. Podstawa do oznaczania "pokarmowek" to wielkie opatrzenie i jak najwiekszy zbior porownawczy, bez tego nie da sie tego zrobic.
Pawel
graż

To wszystko co mówicie jest prawdą i absolutnie się zgadzam. Jedno jest pewne że do rzędu a w niektórych przypadkach do rodziny się da oznaczyć i tu nie ma żadnych wątpliwości. Do gatunku jest problem bez materiału porównawczego (dysponuję ale w dość okrojonej wersji :)), da się tylko w naprawdę oczywistych przypadkach a i tu istnieje duże ryzyko pomyłki - dlatego też tego nie robię Ale jak tak się człowiek już napatrzy i ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie to zawsze chciałby więcej :grin:
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Praktyke z podobnymi materialami ma Szymon Konwerski z Poznania; mozesz sie skontaktowac i wymienic doswiadczenia. Calkiem niedawno nawet rozmawialismy na temat bledow w literaturze dotyczacych oznaczania takich fragmenta faunistica.
Pawel
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Kilka dni temu otrzymałem od K. Kasprzyka (UMK Toruń) do oznaczenia dużą porcję prób szczątków z pokarmówek nietoperzy i sów. W miarę możliwości, jak mi czas pozwoli, część materiałów będę ilustrował zdjęciami i niektóre zamieszczę na tym forum.
Okazuje się, że wiele szczątków jest w tak dobrym stanie, że bez większego problemu można je oznaczyć nawet do gatunku :smile:. Niestety, oznaczanie szczątków jest bez porównania trudniejsze, niż „normalnych” materiałów.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Szczątki materiałów z gniazd ptasich były już prezentowane przeze mnie. W wielu przypadkach (tych prostszych) dało się oznaczyć rodzaj lub plemię (gatunki bardzosporadycznie i tylko te naprawdę charakterystyczne) ale w większości jedynie rodzinę czy nawet tylko rząd. W prezentowanych przypadkach chodziło o pokarm kraski który pokazał się dość jednolity, część materiałów prezentowałem tutaj:

viewtopic.php?t=2787&highlight=puzle

viewtopic.php?t=2788&highlight=puzle

Szkoda że wówczas temat nie wzbudził większego zainteresowania ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”