Badister
Badister
Umieszczam w celu weryfikacji. Znalazłem dwa podobne gatunki: B.bullatus i B.lacertosus. Skłaniam się ku temu drugiemu.
Łódź, 9 maja.
Łódź, 9 maja.
- bamburek60
- bamburek60
-
Re: Badister
Na podstawie załączonego zdjęcia zaryzykowałbym oznaczenie tego "malowniczego" biegacza, jako - Badister meridionalis... 

- M. Stachowiak
Wskaż cechy, które Twoim zdaniem świadczą o tym, że jest to B. meridionalisJacek Alderski pisze:Na podstawie załączonego zdjęcia zaryzykowałbym oznaczenie tego "malowniczego" biegacza, jako - Badister meridionalis...

-
Spośród przedstawicieli "malowniczego" rodzaju Badister, wskazany przeze mnie B. meridionalis, najbardziej odpowiadał w mojej subiektywnej ocenie, rysunkiem na pokrywach.
Oczywiście ostateczna weryfikacja powinna pozostać w gestii specjalisty od Carabidae...
Pozdrawiam - Jacek.
Oczywiście ostateczna weryfikacja powinna pozostać w gestii specjalisty od Carabidae...

Pozdrawiam - Jacek.
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
Po takim zdjęciu Badister sp.Jacek Alderski pisze:Spośród przedstawicieli "malowniczego" rodzaju Badister, wskazany przeze mnie B. meridionalis, najbardziej odpowiadał w mojej subiektywnej ocenie, rysunkiem na pokrywach.
Oczywiście ostateczna weryfikacja powinna pozostać w gestii specjalisty od Carabidae...![]()
Pozdrawiam - Jacek.
Nie ma co zgadywać, a najlepiej żeby ktoś opatrzony w temacie się wypowiedział.
-
Po raz kolejny zgadzam się z Kolegą, tym bardziej, że już wcześniej wystąpiła podobna sytuacja w odniesieniu do oznaczenia przedstawiciela rodzaju Notiophilus...CARABUS12 pisze: Po takim zdjęciu Badister sp.
Nie ma co zgadywać, a najlepiej żeby ktoś opatrzony w temacie się wypowiedział.

Pozdrawiam - Jacek.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Słusznie, to prawie na pewno B. lacertosus.tiktaalik pisze:Znalazłem dwa podobne gatunki: B.bullatus i B.lacertosus. Skłaniam się ku temu drugiemu.
Prawdopodobnie ten sam gatunek, bo i lokalizacja właściwie ta sama, co do kilku metrow. Mimo to potwierdzenie chętnie widziane. 10 maja.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Lokalizacja nie ma tu nic do rzeczy - to jest B. bullatus.avidal pisze:Prawdopodobnie ten sam gatunek, bo i lokalizacja właściwie ta sama, co do kilku metrow.