Robaki w dywanie - proszę o pomoc

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Suri

Robaki w dywanie - proszę o pomoc

Post autor: Suri »

Witam

Właśnie dzisiaj zauważyłam na dywanie w pokoju szybko poruszające się robaczki :shock:
Na oko mają ok. 6 mm (może mniej), są bardzo cienkie, drobne, zwężają się na końcach, barwa szarawa, nie widać odnóży, brak czułków.
Wydają się nie mieć żadnego pancerzyka - "miękkie".

Nie jestem w stanie zamieścić żadnego zdjęcia, gdyż "to coś" porusza się zbyt szybko.

Pojawiają się co jakiś czas na dywanie i okolicach - zabiłam ich już chyba z 20, czuję się do granic zniesmaczona :?

Co to może być?
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Re: Robaki w dywanie - proszę o pomoc

Post autor: krzem »

złap je na taśmę klejącą ...
Amiga

Re: Robaki w dywanie - proszę o pomoc

Post autor: Amiga »

Nie znam się na tych wszystkich gadach ale tu: jestem prawie pewna, że chodzi o rybiki.. ^^ U mnie,- pojawiają się nie tylko w łazience ale i bywa, że w przedpokoju.. odnoszę wrażenie, że wyłażą z pod paneli (możliwe to?). Nie ma tego dużo i akurat ich, - pomimo tego, że boję się robaków - właściwie nie boję się wcale. Boję się raczej powodu z jakiego się zjawiają.. bo jakby nie patrzeć świadczą o wilgoci w mieszkaniu. Jeśli żyją pod dywanem, to więcej niż pewne, że jest tam wilgoć (podłoga, dechy etc.).
ODPOWIEDZ