Inwazja zza okna!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Inwazja zza okna!
Mieszkam w dwuletnim bloku. Od kilku dni mam najazd małego ciemnego robactwa. Żyje to chyba głownie za oknami, spaceruje bezkarnie na parapetach, ale włazi przez szparki w uszczelkach okiennych do domu. Odkurzam kilkanaście-kilkadziesiąt sztuk dziennie, psikam czerwonym Raidem (zdychają), ale wciąż pojawiają się nowe. Odkurzam już nawet na zewnątrz (parapety i dookoła okien, szyby) ale mimo to w ciągu kilkunastu minut pojawiają się nowe. Robak jest mały (0,5-1mm) ciemny (brązowy?), z jakby pomarańczowymi nóżkami. Ma 3 pary nóżek + nieco dłuższą parę czułek(?), ale mogą to być nóżki (nie wiem jak to stwierdzić). Jak jest gorąco (ostatnio słońce nieźle grzeje) to chyba jest bardziej aktywny (widzę tego więcej za oknem), w nocy i rano (chłodniej) raczej mniej. Nie lata, chodzi wolno - do 2mm/s. Co to i jak to zwalczyć? Pomocy!
- Załączniki
- gora.jpg (34.23 KiB) Przejrzano 2234 razy
- dół.jpg (43.31 KiB) Przejrzano 2234 razy
- rozmiar.jpg (103.37 KiB) Przejrzano 2234 razy
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 22 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Inwazja zza okna!
To chyba ptaszyniec (Dermanyssus)
viewtopic.php?f=70&t=16025
http://www.google.pl/search?q=Dermanyss ... 80&bih=686
Porozglądaj się za ptactwem, jakieś gniazda obok są?
viewtopic.php?f=70&t=16025
http://www.google.pl/search?q=Dermanyss ... 80&bih=686
Porozglądaj się za ptactwem, jakieś gniazda obok są?
Nie zauważyłem gniazd, no chyba, że są na dachu. Ptaki oczywiście latają, ale w normalnych ilościach. Inwazja cały czas na tym samym niepokojącym poziomie. Dostałem też cynk, że to mogą być przędziorki. Jak to zlikwidować?? Skąd się to bierze? Codziennie kilkadziesiąt osobników wciągam odkurzaczem i codziennie mam nowy najazd!!
- Załączniki
- A053 - 20110427_121806.jpg (76.03 KiB) Przejrzano 2169 razy
- A054 - 20110427_121807.jpg (73.85 KiB) Przejrzano 2169 razy
- w_kropli_wody.jpg (73.04 KiB) Przejrzano 2166 razy
- w_kropli.jpg (62.52 KiB) Przejrzano 2166 razy
- udaje_martwego.jpg (47.9 KiB) Przejrzano 2166 razy
- ozywil_sie.jpg (57.55 KiB) Przejrzano 2166 razy
- escape.jpg (62.65 KiB) Przejrzano 2166 razy
- juz_ok.jpg (78.38 KiB) Przejrzano 2166 razy
mam identyczne zwierzątka i nie mogę ich zwalczyć zwykłym środkiem owadobójczym.
Jeżeli Ci się udało pozbyć ich to proszę o opisanie w jaki sposób i co to jest?
dzięki wielkie z góry.
Jeżeli Ci się udało pozbyć ich to proszę o opisanie w jaki sposób i co to jest?
dzięki wielkie z góry.
To z czym walczę to przędziorki. Ostatnie chłody trochę przetrzebiły towarzystwo, jednak nadal są. Stosuję Raid czerwony i fioletowy, płytkę Bros. Pomaga trochę, robactwo zdycha, albo robi się ociężałe. A ty co konkretnie stosujesz?
Witam,
Jestem nowy na tym forum, nasz problem tez jest nowy... Jednak chyba mamy te same robaczki w domu, niestety. Nasi nowi domownicy zyja glownie na parapecie i wokol okna na scianach, strasznie brudza sciane w przypadku ich zabicia. Jak narazie wciagam je odkurzaczem. Na przedziorka to nie wyglada no i przedziorki zyja na roslinach a nie na scianach... Czy moze ktos jescze wypowiedziec sie na ten temat?
Jestem nowy na tym forum, nasz problem tez jest nowy... Jednak chyba mamy te same robaczki w domu, niestety. Nasi nowi domownicy zyja glownie na parapecie i wokol okna na scianach, strasznie brudza sciane w przypadku ich zabicia. Jak narazie wciagam je odkurzaczem. Na przedziorka to nie wyglada no i przedziorki zyja na roslinach a nie na scianach... Czy moze ktos jescze wypowiedziec sie na ten temat?
- Załączniki
-
- Maleństwo okolo 0,5mm
- bez tytułu.JPG (9.03 KiB) Przejrzano 2000 razy
Zamówiłem ekipę. Facet powiedział, że to przędziorki. Przywiezione z iglastymi krzewami, które ostatnio zasadzili nam koło bloku. Nudzą się i wchodzą na blok, od parteru po dach, dokąd idą, nie wiem
U mnie też wchodziły masowo przez okna. Spryskali blok środkiem "bifect micro" i od razu lepiej. Nie mówię, że całkowicie, ale już nie muszę pilnować okien, he.

Skoro jakis spec Ci tak powiedzial to spoko
. Chyba ma racje bo to samo swinstwo zauwazylem na dwoch kwiatkach na parapecie...