prosze o pomoc w oznaczeniu plagi owadów w biurze
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
prosze o pomoc w oznaczeniu plagi owadów w biurze
Dzień dobry,
Co to za owad w załączeniu? zagnieździł się w zielonej ścianie w biurze i calemu pomieszczeniu grozi dezynsekcja. Uważamy, że nie jest to szkodnik roślin natomiast nie wiemy jak się go pozbyć unikając dezynsekcji calego biura. Czy ktoś może mi pomóc?
Pozdrawiam,
Katarzyna Nowak
Co to za owad w załączeniu? zagnieździł się w zielonej ścianie w biurze i calemu pomieszczeniu grozi dezynsekcja. Uważamy, że nie jest to szkodnik roślin natomiast nie wiemy jak się go pozbyć unikając dezynsekcji calego biura. Czy ktoś może mi pomóc?
Pozdrawiam,
Katarzyna Nowak
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:13 19:26:33Image taken on:środa, 13 kwietnia 2011, 17:26Focus length:5.9 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/6.4ISO speed rating:200Camera-model:FinePix Z100fd
Re: prosze o pomoc w oznaczeniu plagi owadów w biurze
no tak tylko, że straszy pracowników tego biura - ma ok 2 cm długosci i lata stadami oraz gości , na dodatek to jest firma farmaceutyczna, a ja odpowidam za zieloną ścianę i wszyscy krzywo na mnie patrzą, że na pewno przywlekłam to z roślinami lub, że na pewno te 'robale' jak mówią złożyły jajka w doniczkach i że ten problem to przez zieloną ścianę.
A co to jest za owad?
Pozdrawiam,
K.
PS prosiła ich żeby szeroko otworzyli okna i wygonili , że to na pewno sę wzięło z terenów nieużytków, jakie okalaja biuro
A co to jest za owad?
Pozdrawiam,
K.
PS prosiła ich żeby szeroko otworzyli okna i wygonili , że to na pewno sę wzięło z terenów nieużytków, jakie okalaja biuro
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
To gąsienicznik z rodzaju Rhyssa (albo pokrewnego z Rhyssinae), pasożytuje w żerujacych w drewnie larwach innych błonkówek, trzpiennikowatych. Najprawdopodobniej macie (mieliście) w biurze jakieś zainfekowane spasożytowanymi trzpiennikami drewno (może w tej zielonej ścianie - co to w ogóle jest?), i teraz następuje wylęg gąsieniczników. Nie ma co robić dezynsekcji, złapane owady po prostu wypuszczajcie.
Bardzo dziękuje pani Aneto za wyjaśnienie, od razu poinformowalam o tym firmę , w której jest zielona sciana (proszę spojrzeć na www.greenfortune.com w sprawie zielonych ścian). Podejrzewam, że dorosle osobniki tego gąsiennicznika żywia się pyłkiem, są tam rośliny kwitnące, więc pewnie owady mają się dobrze. Pocieszające, że nie będą mogły złożyć jajeczek, bo mam nadzieję, że nie ma już tam żadnych larw. Nogami od stołu w tym pokoju są pnie drzew dopiero co przywiezione, więc podejrzewam , że stamtąd się te owady wzięły...
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za wyjaśnienie,
Katarzyna Nowak
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za wyjaśnienie,
Katarzyna Nowak
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Kontakt:
Ech te Homo sapiensy, roślinki to cacy są, a to co w nich żyje to już "fuj" i "paskudztwo"...
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękowano: 32 times
AtawizmMiłosz Mazur pisze:Ech te Homo sapiensy, roślinki to cacy są, a to co w nich żyje to już "fuj" i "paskudztwo"...

-