Euxoa sp.

Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Euxoa sp.

Post autor: Rafał Celadyn »

...Cóż prędzej czy później trzeba przejść przez ten rodzaj,tak więc moze dzięki temu tematowi innym pójdzie prościej :wink:.
Nigdy nie próbowałem ich oznaczać ,uzbierało się 28 egzemplarzy-preparowałem i odkładałem na bok...Dzisiaj zrobiłem zdjęcia całej załodze i ...dostałem oczopląsu .Dlatego też zwracam się pomoc do kogoś kto nad tym panuje 8) .
Na razie wklejam 10 sztuk,pewien jestem numeru 8 - E.aquilina,1,2,9,10 -podejrzewam E.nigricans...co do reszty ,to może przemilczę :wink:.
Żeby nie rozwodzić się za bardzo podzieliłem cały rodzaj na cztery grupy(dotyczą oznaczania moich zwierzaków),jeśli okazałoby się ,że gatunek należy do grupy III.(kopulatorowej)wystarczy mi numer grupy ...
Ok ,będę wdzięczny za wszystkie sugestie w tej przedmiotowej sprawie :wink: .
Pozdrawiam Rafał.
Grupa I.-E.cursoria,E.birivia,E.decora-wykluczone.
Grupa II -E.recussa,E.temera,(mało prawdopodobne...)
Grupa III.-E. tritici=E.crypta, E. eruta, E. nigrofusca.
Grupa IV.-E.aquilina,E.distinguenda,E.nigricans,E.obelisca,E.vitta
Załączniki
1.jpg
Original image recording time:
2011:03:06 14:28:50
Image taken on:
06 marca 2011, 13:28 - ndz
Focus length:
17.4 mm
Shutter speed:
7 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-H7
1.jpg (145.42 KiB) Przejrzano 2726 razy
2.jpg
2011:03:06 14:28:50
Image taken on:
06 marca 2011, 13:28 - ndz
Focus length:
17.4 mm
Shutter speed:
7 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-H7
2.jpg (138.36 KiB) Przejrzano 2726 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae

Re: Euxoa sp.

Post autor: Marek Hołowiński »

Nie ma tu E nigricans i E aquilina.
6 chyba E obelisca, pozostałe z grupy E tritici, ale w tym rodzaju nawet mając okazy w ręku i ich kopulatory pod mikroskopem są trudności z oznaczeniem gatunku i niewielu ludzi w Polsce jest w stanie to zrobić.
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Też jestem tego samego zdania. Błędnie odczytałeś numerację tej E. obelisca bo to motyl numer osiem - numer jest pod motylem a nie nad nim. Euxoa to bardzo ciekawy rodzaj ale bardzo trudny w oznaczeniach. Po ostatnich rewizjach Fibigera sam się już w tym pogubiłem.
Janusz S.

Post autor: Janusz S. »

Dispar pisze:Też jestem tego samego zdania. Błędnie odczytałeś numerację tej E. obelisca bo to motyl numer osiem - numer jest pod motylem a nie nad nim. Euxoa to bardzo ciekawy rodzaj ale bardzo trudny w oznaczeniach. Po ostatnich rewizjach Fibigera sam się już w tym pogubiłem.
Tak jest z oznaczaniem szeregu gatunków motyli z tej grupy.U niektórych dmuchanie wezyki,lecz co z samicami?.Na podstawie fotek moje spostrzeżenia,chociaż mogą być nie do końca poprawne:
-E.birivia i E.decora - z całą pewnością nie,w innym typie wybarwienia,gatunki górskie lub pogórza,
-E cursoria - w Polsce dotychczas spotykany w pasie wydm nadmorskich,
-E. recussa - w odległych czasach historycznych wykazany w kilku exx. z Sudetów,teoretycznie może się trafić w północnej Polsce,
trochę "borealny",
-E.vitta - nie identyfikuję motyla,
-E.temera -w Posce migrant,wśród specjalistów są kontrowersje,czy był wykazany z Polski,o ile tak,to raczej w odległych latach,
-E.distinguenta - nie znalazłem w "Chaeckist" Noctuidae/2000 r./;może przeoczyłem.W wcześniej wydanym atlasie tego samego
autora "The Noctuides..,1998 r."wymieniopny jest z południowej Polski.Tak czy inaczej,liczy się publikacja z póżniejszą datą.
-E.crypta - raczej nie,przeciętnie jest nieco mniejsza od E.tritici.
Obstawiam,że poz.1,5,7 i raczej 9 to E.tritici.Pocieszam,mam dwie przepełnione gabloty z nieoznaczonymi motylami tej grupy.
Janusz S.

Janusz S. pisze:-E.crypta - raczej nie,przeciętnie jest nieco mniejsza od E.tritici.
Obstawiam,że poz.1,5,7 i raczej 9 to E.tritici.Pocieszam,mam dwie przepełnione gabloty z nieoznaczonymi motylami tej grupy.
Oj, mój błąd. Nie E.crypta, obecnie to synonim E.eruta.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

...kontynuując temat,po kilkugodzinnym wpatrywaniu się w fotki doszedłem do konkluzji jak poniżej(okazy nr 8 i 3 z poprzedniego posta)...Co o tym sądzicie Panowie ?...Podkreślam, że nie chodzi mi(bezpośrednio :wink: )o oznaczenie okazów,a tylko o wskazanie(wykrycie) jakichkolwiek cech morfologicznych, które mogą być pomocne przy oznaczaniu(nawet do grupy)...więc na luziku bez zadęcia -traktujmy to jako zabawę :wink: .
Pozdrawiam Rafał
PS.Fajnie by było gdyby ktoś (w miarę możliwości i chęci )dla dobra ogółu ,wstawił kalendarium ze zmianami taksononicznymi (z abstraktem) w tym rodzaju od czasów powiedzmy... E.triciti -E.crypta .Można byłoby też coś poczytać, więc Pdf-y chętnie przyjmę na maila...Ciekawi mnie ,jakiego gatunku fotografie znajdują się pod nazwą E.crypta w "Noctuids..."(Nowacki,1998)???.
Na dzisiaj tyle pytań 8) ,jutro fotka innego (jak sądzę )gatunku z grupy tritici...
...ciężki to rodzaj...
Pozdrawiam Rafał.
Załączniki
3.jpg
2011:03:06 14:46:35
Image taken on:
06 marca 2011, 13:46 - ndz
Focus length:
15 mm
Shutter speed:
30 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-H7
3.jpg (133.9 KiB) Przejrzano 2521 razy
Awatar użytkownika
Dispar

Odpuść sobie Rafał oznaczanie rodzaju Euxoa ze zdjęć :) .
Na fotce powyżej nadal masz E. obelisca i E. tritici.
Janusz S.

Dispar pisze:Odpuść sobie Rafał oznaczanie rodzaju Euxoa ze zdjęć :) .
Na fotce powyżej nadal masz E. obelisca i E. tritici.
Tak samo uważam.Darku,ten motyl u góry fotki,to nie musi być E.obelisca.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Ok,odpuszczam :wink: .

W takim razie kilka pytań:
1.Czy ktoś mógłby mi podać namiary do prac dotyczących zmian taksonomicznych w rodzaju Euxoa sp.?(wdzięczności nie będzie końca jeśli dostanę je na maila w formie PDF :lol: )
2.Jeśli w w/w pracach nie będzie zdjęć rysunków etc. :wink: kopulatorów czy mógłby ktoś podesłać takowe ?
3.Czy jeżeli wrzucę resztę fotek ,ktokolwiek z dużą dozą niepewności 8) ,wytypuje mi grupę do której będę mógł sobie "wrzucić mentalnie" :mrgreen: te okazy :lol: ?
4.Czy ma ktoś na forum oznaczone chociażby do "cf."gatunki z grupy triciti(lub inne z rodzaju) i mógłby wrzucić zdjęcia tutaj ?

Tylko tyle .

Wiem, że problem mnie przerasta ,ale jak nie ruszę z miejsca to mogę zapełnić nawet 10 gablot ,żeby później okazało się ,że mam dwa gatunki ...a miejsce w gablotach,jak wiadomo -bezcenne :wink:
Pozdrawiam serdecznie i oczekuję w napięciu na odpowiedź :D
Rafał.
Awatar użytkownika
Dispar

Myślę, że tutaj sporo może Ci pomóc Roman Wąsala. Wiem, że dość poważnie zajmował się tym rodzajem, robił bardzo dużo kopulatorów, kontaktował się też z Fibigerem.
noctua

Post autor: noctua »

Rafał!
Tak jak pisze Dispar - pomogę lecz nie dzisiaj - dopadła mnie grypa i ledwo pikam!
Pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

noctua pisze:Rafał!
Tak jak pisze Dispar - pomogę lecz nie dzisiaj - dopadła mnie grypa i ledwo pikam!
Pozdrawiam Roman
Życzę w takim razie szybkiego powrotu do zdrowia :wink: ,ja natomiast po Twoim poście czuję się lepiej :lol: .
Pozdrawiam Rafał
PS.
Jutro-pojutrze ,trochę to wszystko poukładam, żeby lepiej się patrzyło ,dodam wymiary ,daty ...wkleję po dwa okazy na fotę...zobaczymy co z tego wyniknie...
...fajnie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”