Zimujące gąsienice (motyle nocne)
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Zimujące gąsienice (motyle nocne)
Spacerując po zimowym lesie znalazłem dwie gąsienice zimujące na krzakach wierzby szarej. Pierwsza schroniła się w oprzędzie między rozwidleniem gałązek. Przypomina nieco przedstawicielkę Arctiidae, choć przyznaję, że niewiele jej widać. Druga, zimująca w zwiniętym liściu wierzby to ewidenta sówka. Możecie wysunąć jakieś dalsze przypuszczenia na temat ich oznaczenia?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:02:12 10:57:35Image taken on:12 lutego 2011, 09:57 - sobFocus length:28 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:02:12 11:01:53Image taken on:12 lutego 2011, 10:01 - sobFocus length:31.8 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
Re: Zimujące gąsienice (motyle nocne)
Jarku, a na pierwszym zdjęciu nie jest przypadkiem egzuwium brudnicy?
Gąsienice zostawiam bardziej zaprawionym w boju
Gąsienice zostawiam bardziej zaprawionym w boju

Jak można wysuwać przypuszczenia to ja obstawiam że 1 to zimująca Arctornis l-nigrum 

Może lepiej nie wysuwać akurat takiego przypuszczeniaJak można wysuwać przypuszczenia to ja obstawiam że 1 to zimująca Arctornis l-nigrum

Czasem warto, a przynajmniej tu było warto, chociażby ze względu na twoją odpowiedź Łukaszu. Metodą eliminacji zawęzi się krąg podejrzanych
Drugą opcją była Euproctis simili, dalej w brudnicę nie strzelam.
Aneto a 2 to nie może Diarsia brunnea?

Aneto a 2 to nie może Diarsia brunnea?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Nie powiem, że nie, bo przez tę pozycję gąsienicy w sumie niewiele z jej detali widać. Znaczy - na dwoje babka wróżyłaWojtek M pisze:Aneto a 2 to nie może Diarsia brunnea?

Nie powiem, że nie, bo przez tę pozycję gąsienicy w sumie niewiele z jej detali widać. Znaczy - na dwoje babka wróżyłaAneta pisze:Wojtek M pisze:Aneto a 2 to nie może Diarsia brunnea?

Najlepiej hodować te gąsienice,samemu doświadczy się,którego gatunku są motyle.Przy okazji dam fotki motyli wyhodowanych z gąsienic,okazjonalnie "podniesionych" na działce w Poznaniu.Oznaczanie gatunku na podstawie gąsienic,zwłaszcza w stadium młodocianym,jest trudne,niekiedy dla mnie niemożliwe.Dlatego je hoduję.
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2011, 16:51 - ndz przez Janusz S., łącznie zmieniany 7 razy.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Dziękuję za "typy". Brak pojemników zmusił mnie do pozostawienia gąsieniczek w terenie - przez czas zimowy odwykłem od noszenia ich z sobą.
Pozdrawiam serdecznie i w podziękowaniu załączam jeszcze jedno zdjęcie wykonane w lesie.
Pozdrawiam serdecznie i w podziękowaniu załączam jeszcze jedno zdjęcie wykonane w lesie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:02:12 11:41:50Image taken on:12 lutego 2011, 10:41 - sobFocus length:28.7 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50