prosze o pomoc w rozpoznaniu!!!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
prosze o pomoc w rozpoznaniu!!!
witam od 8 mc mieszkamy w nowym mieszkaniu w którym sa stare podłogi drewniane (parkiet) mieszkała tam wczesniej saruszka która nie zbytnio dbała o to mieszkanie po zrobieniu remontu zaczeły wychodzic jakies dziwne robaki zauwazyłam ze one lubia wspinac sie na parapet i nawet do zarówki spaceruja sobie po scianie nie sa one duze ale mnie zaczynaja denerwowac bo robia sie coraz wieksze ! dlatego mam podejrzenie ze z tej podłogi bo mamy w 2pokojach i na przedpokoju parkiet i tam włsnie one wystepuja : sa małe kolor jasny braz i tak ogółem wygladem przypominaja biedronki sa bardzo szybkie mam ogromna prosbe o podsunieciwe mi pomysłu jak to szybko usunac?? i moze nazwe? dziekuje z góry
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lutego 2011, 18:08 przez iza26, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: prosze o pomoc w rozpoznaniu!!!
znalazłem je na pewnym watku sa bardzo podobne do Attagenus smirnovi ale postaram sie dodac zdjecie w zblizeniu
- Załączniki
-
- robal.jpg (18.19 KiB) Przejrzano 2358 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:02:12 16:55:57Image taken on:sobota, 12 lutego 2011, 15:55Focus length:6.6 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A490
Jak się tego pozbyc, jaki srodek najlepszy? mam juz dość tego robactwa 

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Jeśli to skórniki, to ani imagines, ani ich larwy nie żerują w drewnie. Źródłem pokarmu są na ogół suche produkty spożywcze, także pochodzenia zwierzęcego. Podłogi, a przede wszystkim szczeliny w nich mogą być miejscem przebywania owadów. Trudno je stamtąd usunąć. Trzeba im odciąć dostęp do wszelkich źródeł pokarmu.
dziekuje za odpowiedz mieszkanie jest po remacie przez ok 40 lat nic yu nie było robione na poczatku myslelismy ze te robaki biora sie ze starej podłogi i jak sie ja uporzadkuje bedzie ok spróbuje je jakos wytepic choc nie wiem co jest pod ta podłoga własnie w tych szczelinach tam gdzie one zyja 

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Jeżeli w szparach podłogowych jest sporo materiału organicznego - a Attagenusom wystarcza niewiele do szczęścia, choćby okruchy z ludzkiego jedzenia i włosy - to wytępienie będzie baardzo trudne
Aczkolwiek te chrząszcze są groźne głównie dla zbiorów przyrodniczych, normalnie nie ma się ich co obawiać.

-