Plinthisus sp.
Plinthisus sp.
W swoich do tej pory nieoznaczonych znaleziskach natrafiłem na okaz z tego rodzaju.
Może to być Plinthisus pusillus lub P. brevipennis, ale nie wiem czym się różnią.
Proszę o podanie cech diagnostycznych.
Znaleziony: 25.05.2010 r.; Zakrzewska Osada; XV61.
Oba gatunki chyba nie należą do często spotykanych, gdyż informacji jak na lekarstwo.
Fauna Polski t.1 podaje, że oba są rzadkie, przy czym P. brevipennis zaliczany jest do bardzo rzadkich.
Może to być Plinthisus pusillus lub P. brevipennis, ale nie wiem czym się różnią.
Proszę o podanie cech diagnostycznych.
Znaleziony: 25.05.2010 r.; Zakrzewska Osada; XV61.
Oba gatunki chyba nie należą do często spotykanych, gdyż informacji jak na lekarstwo.
Fauna Polski t.1 podaje, że oba są rzadkie, przy czym P. brevipennis zaliczany jest do bardzo rzadkich.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:02:05 22:32:19Image taken on:sobota, 5 lutego 2011, 21:32Focus length:10.9 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:C765UZ
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Re: Plinthisus sp.
Witaj,
gratuluje ciekawego znaleziska.
P. brevipennis ma długość 2,8-3,5 mm, na przednich udach 2 duże zęby, pronotum formy makropterycznej prawie kwadratowe.
P. pusillus długość 1,6-2,5 mm, na przednich udach 1 duży ząb, pronotum szersze niż dłuższe.
gratuluje ciekawego znaleziska.
P. brevipennis ma długość 2,8-3,5 mm, na przednich udach 2 duże zęby, pronotum formy makropterycznej prawie kwadratowe.
P. pusillus długość 1,6-2,5 mm, na przednich udach 1 duży ząb, pronotum szersze niż dłuższe.
Witaj Grzegorzu.
Dziękuję za informacje.
Okaz ma długość 3,3 mm i dwa duże zęby na przednich udach.
P. brevipennis
Pozdrawiam ze słonecznego dzisiaj Gdańska
Dziękuję za informacje.
Okaz ma długość 3,3 mm i dwa duże zęby na przednich udach.
P. brevipennis

Pozdrawiam ze słonecznego dzisiaj Gdańska
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Tak też mnie wyglądał.
To rzadko spotykany gatunek, proponuję abyś wysłał tę obserwację do Redakcji HetPol Acta Faun. Podaję linka:
http://www.cydnidae.uni.opole.pl/show.p ... ang=en&m=2
pozdrawiam
To rzadko spotykany gatunek, proponuję abyś wysłał tę obserwację do Redakcji HetPol Acta Faun. Podaję linka:
http://www.cydnidae.uni.opole.pl/show.p ... ang=en&m=2
pozdrawiam