Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą
Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą
Wczoraj wybrałem się z wiernym w naszych wyprawach kolegą, Olkiem na świecenie w Góry Sowie. Wczoraj czyli 16 stycznia 2011r. Mieliśmy nadzieję na choćby jeden pierwszy okaz samca Apocheima pilosaria lub nawet jakąś sówkę zlataną. W związku z faktem, że w ostatnich może 15 dniach na Przedgórzu Sudeckim zrobiło się jakoś jakoś tak przedwiosennie - nie wytrzymaliśmy. Zakładaliśmy jednak z góry, że może nie przylecieć nic. Zawsze fajnie jest jednak pogadać, przejść się po górkach z plecakiem, dotlenić się. Faktycznie ten wieczór był bezchmurny i księżyc naprawdę mocno oświetlał wszystko wokół. Przy 2 godzinnym oczekiwaniu do ekranu nie przyleciała ani jedna muszka. Nic. Szukaliśmy życia niczym NASA na Marsie. Niestety w góry jeszcze przedwiośnie nie zajrzało jeśli chodzi o entomofaunę. Byliśmy jednak całkiem blisko odłowienia pilosarii w połowie stycznia. Bo oto dziś w dzień Ksawery znalazł jeden okaz we Wrocławiu siedzący na pniu drzewa.
Najważniejsze nigdy się nie zrażać !
ps. A pilosaria to oczywiście taki pospolity motylek, tyle, że my chcemy okazy ze stycznia. Będziemy próbowali dalej
Najważniejsze nigdy się nie zrażać !
ps. A pilosaria to oczywiście taki pospolity motylek, tyle, że my chcemy okazy ze stycznia. Będziemy próbowali dalej
Re: Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą
Proponuję przynętę, np wino marki wino
lub tzw "La patik"
Zimujące sówki przy ok 4-5 ˚C powinny przylecieć.

Zimujące sówki przy ok 4-5 ˚C powinny przylecieć.
Przynęta była bardzo skuteczna. Z zeszłego roku jeszcze mi została. Było po prostu zbyt zimno. 3 st C. Na nizinie jest cieplej jednak, dlatego coś się już pokazało we Wrocławiu
Cześć,
3 okazy P.pilosaria w styczniu w roku 2008 w parku Chorzowie na Śląsku, złowiłem na lampie uliczne.
1 szt. 21.01.2008r. samiec
1 szt. 22.01.2008r. samiec
1 szt. 30.01.2008r. samiec
A teraz w roku 2011 w stycznia nic nie znalazłem.
I dalej szukam. Pozdrawiam. Marek
3 okazy P.pilosaria w styczniu w roku 2008 w parku Chorzowie na Śląsku, złowiłem na lampie uliczne.
1 szt. 21.01.2008r. samiec
1 szt. 22.01.2008r. samiec
1 szt. 30.01.2008r. samiec
A teraz w roku 2011 w stycznia nic nie znalazłem.
I dalej szukam. Pozdrawiam. Marek