Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą

jon

Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą

Post autor: jon »

Wczoraj wybrałem się z wiernym w naszych wyprawach kolegą, Olkiem na świecenie w Góry Sowie. Wczoraj czyli 16 stycznia 2011r. Mieliśmy nadzieję na choćby jeden pierwszy okaz samca Apocheima pilosaria lub nawet jakąś sówkę zlataną. W związku z faktem, że w ostatnich może 15 dniach na Przedgórzu Sudeckim zrobiło się jakoś jakoś tak przedwiosennie - nie wytrzymaliśmy. Zakładaliśmy jednak z góry, że może nie przylecieć nic. Zawsze fajnie jest jednak pogadać, przejść się po górkach z plecakiem, dotlenić się. Faktycznie ten wieczór był bezchmurny i księżyc naprawdę mocno oświetlał wszystko wokół. Przy 2 godzinnym oczekiwaniu do ekranu nie przyleciała ani jedna muszka. Nic. Szukaliśmy życia niczym NASA na Marsie. Niestety w góry jeszcze przedwiośnie nie zajrzało jeśli chodzi o entomofaunę. Byliśmy jednak całkiem blisko odłowienia pilosarii w połowie stycznia. Bo oto dziś w dzień Ksawery znalazł jeden okaz we Wrocławiu siedzący na pniu drzewa.
Najważniejsze nigdy się nie zrażać !

ps. A pilosaria to oczywiście taki pospolity motylek, tyle, że my chcemy okazy ze stycznia. Będziemy próbowali dalej
Załączniki
styczniowa próba odłowienia pilosarii.jpg
styczniowa próba odłowienia pilosarii.jpg (96.26 KiB) Przejrzano 1650 razy
Witas

Re: Próba złowienia czegokolwiek w styczniu nocą

Post autor: Witas »

Proponuję przynętę, np wino marki wino :P lub tzw "La patik"
Zimujące sówki przy ok 4-5 ˚C powinny przylecieć.
jon

Post autor: jon »

Przynęta była bardzo skuteczna. Z zeszłego roku jeszcze mi została. Było po prostu zbyt zimno. 3 st C. Na nizinie jest cieplej jednak, dlatego coś się już pokazało we Wrocławiu
Route

Post autor: Route »

Cześć,
3 okazy P.pilosaria w styczniu w roku 2008 w parku Chorzowie na Śląsku, złowiłem na lampie uliczne.
1 szt. 21.01.2008r. samiec
1 szt. 22.01.2008r. samiec
1 szt. 30.01.2008r. samiec
A teraz w roku 2011 w stycznia nic nie znalazłem.
I dalej szukam. Pozdrawiam. Marek :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”