Deltote / Lithacodia
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Deltote / Lithacodia
Otrzymałem ostatnio od znajomego sówkę, podobną do naszej Deltote (Lithacodia) uncula. Jest to jednak inny gatunek, o połowę większy od naszego i z wyraźnie innym rysunkiem. Pochodzi z południowej części Płw. Arabskiego (Oman). Nie mam nawet pewności, czy na pewno należy do tego rodzaju, choć sam rodzaj jest bardzo liczny (ponad 200 gatunków). Może ktoś go rozpozna, albo ma link do sówek tego regionu - będę wdzięczny za sugestie. U góry na fotce jest nasza L. uncula - dla porównania.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:12:14 11:43:47Image taken on:wtorek, 14 grudnia 2010, 10:43Focus length:11.1 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 1 time
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Deltote / Lithacodia
Cierpliwość często przynosi efekty. Udało mi się znaleźć tego motyla! Nazywa się Trigonodes hyppasia, i należy do podrodziny Catocalinae. Nie trafiłem więc początkowo nie tylko rodzaju, ale nawet podrodziny (Deltote należy do Eustrotiinae). Dzięki Tomku za sugestię. Motyl ma bardzo szeroki zasięg - od Płw. Arabskiego po RPA na południu, i Australię na wschodzie.