Wielka prośba o oznaczenie!!! [Cossus cossus]

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Saphira1994
Kontakt:

Wielka prośba o oznaczenie!!! [Cossus cossus]

Post autor: Saphira1994 »

Co to za gatunek? :shock: Znalazłam to cudo w ogrodzie. W co się przeobraża? Czy mogę doprowadzić ją do przeobrażenia? Czym żywić?
Jest ogromna, ma ok 8 cm.
Nie wiem, jak tu wstawić fotkę, więc daję linka: http://img195.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/content_rou ... ia=mupload
Z góry thx za pomoc!!!
Awatar użytkownika
Dragon

Re: Wielka prośba o oznaczenie!!!

Post autor: Dragon »

To gąsienica Trociniarki czerwicy Cossus cossus

Przepoczwarzenie gąsienic następuje przeważnie po trzykrotnym przezimowaniu, w maju czwartego roku kalendarzowego, pod powierzchnią kory czasami również w pobliżu drzew, w kolebce poczwarkowej wyłożonej wiórami.Zasiedlenie rozpoznaje się po charakterystycznym zapachu - zbliżonym do octu - wydobywającego się z głębi otworów przez które gąsienice wyrzucają na zewnątrz trocinki, gromadzące się u podstawy pnia. U ciebie wydaje się że gąsienica jest w odpowiednim wieku do przemiany.

Ja sam hodowałem "tą paskudę" w dużym słoju z nasypanymi wiórami drewna
Inni proponują do "hodowli" bułkę
Tu masz opis i dużo info o hodowli Cossusa http://www.zibi.entomo.pl/cossus.html
Saphira1994
Kontakt:

Re: Wielka prośba o oznaczenie!!!

Post autor: Saphira1994 »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ