Eriogaster lanestris?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Eriogaster lanestris?
Witam,
zdjęcie zrobione przez p.A.Mazurek na Ponidziu, na początku czerwca. Niestety nie znam dalszych okoliczności. Zdjęcia nie da się też niestety przybliżyć, ale wg mnie mogą to być młode gąsienice Eriogaster lanestris. Proszę o potwierdzenie/oznaczenie.
Pozdrawiam
Jacek
zdjęcie zrobione przez p.A.Mazurek na Ponidziu, na początku czerwca. Niestety nie znam dalszych okoliczności. Zdjęcia nie da się też niestety przybliżyć, ale wg mnie mogą to być młode gąsienice Eriogaster lanestris. Proszę o potwierdzenie/oznaczenie.
Pozdrawiam
Jacek
- Załączniki
- 68_241.jpg (54.01 KiB) Przejrzano 717 razy
-
Re: Eriogaster lanestris?
Najprawdopodobniej tak, znalazłem takich samych oprzędów około 50 w tym roku na brzozach.
-
Tak hodowałem, obecnie mam poczwarki tego gatunku. Gąsienice potrzebują duże ilości pokarmu, nie wyrabiałem z dostarczaniem brzozy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Muszę poszukać w przyszłym roku w swoich okolicach. Ja się na nie natknąłem, ale jak pokazuje zdjęcie, nie jest to wcale niemożliwe. Będzie okazja do zasilenia kolekcji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam